Rose McGowan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rose McGowan
Rose McGowan 2012.jpg
Født5. sep. 1973[1][2][3]Rediger på Wikidata (47 år)
CertaldoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, skuespiller, regissør, sanger, modell, aktivistRediger på Wikidata
Utdannet ved Roosevelt High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Davey Detail (20132016)[4]Rediger på Wikidata
Partner(e) Robert Rodríguez (20072009)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av Silence BreakersRediger på Wikidata

Rose Jane McGowan (født 5. september 1973) er en amerikansk skuespillerinne, mest kjent for rollen som «Paige Matthews» i TV-serien Charmed. Hun har også opptrådt i Hollywood-filmer som Skrik og Jawbreaker.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

McGowan, den nest eldste av seks barn (inkludert to halvsøsken), ble født i Firenze i Italia. Hennes foreldre var medlemmer av Children of God, og hennes far drev den italienske avdelingen av gruppen. McGowan tilbrakte sine første barndomsår i gruppens samfunn, og reiste rundt i Europa med foreldrene. Igjennom farens kunstneriske kontakter ble Rose en barnemodell, og opptrådte i Vogue Bambini samt andre italienske blader. Foreldrene tok ut skilsmisse da Rose var ti år gammel. Etter det bodde hun i Oregon og Gig Harbor i Washington. Hun snakket ikke engelsk før hun flyttet til USA.

McGowans år på high school ble tilbrakt sammen med faren i Seattle i Washington. Da hun ble femten år gammel gjorde hun seg offentlig uavhengig av foreldrene sine.[5] Da hun kom et stykke opp i tenårene begynte hun å søke en mulig filmkarriere.

Karriere[rediger | rediger kilde]

McGowans første forsøk på å få et gjennombrudd i Hollywood kom i form av en liten rolle i Pauly Shores komedie fra 1992, Encino Man. Hennes rolle i den svarte komedien The Doom Generation fra 1995 gjorde at hun fikk filmkritikeres oppmerksomhet, og hun ble nominert for beste debut til 1996-utdelingen av Independent Spirit Awards. Hun ble etter hvert tildelt rollen som «Tatum Riley», figuren til Neve Campbell i Skrik sin beste venn.

McGowan tilbrakte mesteparten av 1990-tallet med opptredener i lavbudsjettsfilmer, inkludert roller i Southie, Going All the Way og Lewis and Clark and George. Hun hadde en rolle mot Peter O'Toole i filmversjonen av romanen Phantoms av Dean Koontz fra 1998. Hun hadde hovedrollen i den sorte komedien Jawbreaker, der hun hadde rollen som en high school-student som forsøkte å dekke over en klassekamerats mord. Rollen som «Courtney Shayne» ga Rose nok en prisnominasjon, denne gang som «beste skurk» i MTV Movie Awards-utdelingen i 1999.

I 2001, etter noen roller som raskt havnet i glemmeboken, fikk McGowan rollen som «Paige Matthews» i den populære TV-serien Charmed, som erstattende hovedrolleinnehaver etter at Shannen Doherty trakk seg fra serien. Rose fikk tilbud om å være produsent av serien etter den syvende sesongen, men takket nei.[6] Serien ble avsluttet i mai 2006[7]

I mai 2005 hadde hun rollen som skuespillerinnen og sangerinnen Ann-Margret i CBS' miniserie Elvis, om livet til Elvis Presley. Det samme året lånte Rose ut stemmen sin til videospillet Darkwatch, der hun hadde rollen som en «femme fatale» ved navn Tala. Spillet ble lansert av Capcom til PlayStation 2 og Xbox.

McGowan fikk også hovedrollen i den kommende Quentin Tarantino/Robert Rodriguez-filmen Grind House, som ble lansert den 6. april 2007 i USA. Hun har i tillegg en kort opptreden i Brian De Palma-filmen The Black Dahlia.

Modellarbeid[rediger | rediger kilde]

McGowan var den amerikanske kleskjeden bebes ansikt utad fra 1998–1999. Hun var også omslagsmodellen til Henry Mancinis hyllestalbum Shots in the Dark, som ble lansert i 1996.

I tillegg til oppdrag for kleskjeder, har McGowan også opptrådt på fremsiden av flere magasiner, inkludert Seventeen, Interview, Maxim og GQ. Hun har også vært på «sexyeste damer»-listen til både Maxime, FHM og Stuff.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

McGowan fikk et rykte på seg for at hun ofte spilte bøllete og voldelige figurer. Spesielt i filmen Devil In The Flesh, der hun spilte en seriemorder og forfølger mens hun fortsatt gikk på high school. I en spesielt voldelig scene slo hun sin egen bestemor til døde med hennes egen stokk. Hun var i et veldig publisert forhold med rockeren Marilyn Manson i fem år, og opptrådte ofte med ham på kjendishendelser i veldig provoserende bekledning, slik som den gjennomsiktige kjettingkjolen hun hadde på seg på MTV Video Music Awards i 1998.[8]

Musikk[rediger | rediger kilde]

Mens hun var sammen med Marilyn Manson opptrådte hun i musikkvideoen til sangen «Coma White», og hun sang også kor til sangen «Posthuman». Begge disse sangene er på albumet Mechanical Animals. Hun har også skrevet og spilt inn sangen «Protection» som var med på lydsporet til filmen Strange Hearts fra 2001.

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

År Tittel Rolle Merknader
2007 Grind House Cherry Hun medvirket i begge kapitlene av Grind House
2006 The Black Dahlia Sheryl Saddon
2002 Stealing Bess Debbie Dinsdale
2001 Monkeybone Miss Kitty
Strange Hearts Moira Kennedy
2000 Ready to Rumble Sasha
1999 Jawbreaker Courtney Alice Shayne
1998 Devil in the Flesh Debbie Strand
Phantoms Lisa Pailey
Southie Kathy Quinn
1997 Lewis & Clark & George George
1996 Skrik Tatum Riley
Bio Dome Denise
1995 The Doom Generation Amy Blue Prisnominert opptreden

TV-serier[rediger | rediger kilde]

År TV-serie Rolle Merknader
20012006 Charmed Paige Matthews Ble med i serien etter at Shannen Doherty forlot den

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000027169, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ GeneaStar, oppført som Rose Mcgowan, GeneaStar person ID mcgowanr
  4. ^ www.eonline.com
  5. ^ Simms, Molly (2006), "In Full Bloom", Bust Magazine, des05/jan06
  6. ^ «Scifi.com (online)» scifi.com.
  7. ^ «www.star-ecentral.com» star-ecentral.com
  8. ^ Askmen.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]