Hopp til innhold

Marilyn Manson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om artisten, for bandet se Marilyn Manson (band).
Marilyn Manson
FødtBrian Hugh Warner
5. jan. 1969[1][2]Rediger på Wikidata (55 år)
Canton
BeskjeftigelseSkuespiller, selvbiograf, kunstmaler, komponist, sanger, sangtekstforfatter, gitarist Rediger på Wikidata
Utdannet vedBroward College
GlenOak High School
Heritage Christian School
EktefelleDita Von Teese (20052007)
Partner(e)Evan Rachel Wood
Esmé Bianco (20092013)
NasjonalitetUSA
Medlem avMarilyn Manson
Musikalsk karriere
PseudonymMarilyn Manson
SjangerRock, alternativ metal, industriell metal, gothmetal, glamrock, shock rock, industrirock, hardrock
InstrumentVokal, bassgitar, gitar, saksofon, piano
StemmetypeBaryton[3]
Aktive år1989
PlateselskapCooking Vinyl, Nothing Records, Interscope Records
Nettstedhttp://www.marilynmanson.com/
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Marilyn Manson
Tidligere band
Marilyn Manson and The Spooky Kids, Mrs. Scabtree

Marilyn Manson (født Brian Hugh Warner 5. januar 1969) er en amerikansk musiker, forfatter og produsent. Han er vokalist i sitt eget industrielle/alternative metal-band som også bærer navnet Marilyn Manson.

Brian Hugh Warner ble født i Canton i Ohio. Her prøvde han seg på Heritage Christian School, men forkastet snart kristendom som han så på som hykleri og ble mer innstilt på å skremme enn å praktisere religion. Han har nevnt at det kristne syn på dommedagen hadde en varig innflytelse på hans utseende. Etter å ha byttet skole til Canton's GlenOak High School og etter avlagt eksamen, flyttet Brian og familien hans til Fort Lauderdale Florida. Mens han bodde der studerte han journalistikk og drama på Broward Community College og ble assisterende underholdningsredaktør for BCCs skoleavis, The Observer. Her startet han også bandet Marilyn Manson & the Spooky Kids, som senere ble kjent som bare Marilyn Manson.

Marilyn Manson opptrådte på Quart-festivalen i 1999 og 2009. Han har i tillegg opptrådt flere ganger i Oslo Spektrum.

Manson var i tillegg lenge pastor i Church of Satan etter å ha blitt introdusert for kirken gjennom sin venn Anton Szandor LaVey. I et intervju med Dagbladet i 2000 skal han ha tatt avstand fra sitt engasjement der, men opprettholdt at han lyttet til dem «selv om...[han] ikke alltid er enig».

Utdypende artikkel: Marilyn Manson (band)

Film og TV

[rediger | rediger kilde]

Manson hadde en liten rolle som en doktor i en av Murderdolls' musikkvideoer «Dead in Hollywood». Han hadde også to små tilsynekomster i Nine Inch Nails musikkvideoene «Gave Up» og «Starfuckers, Inc.» Han har dessuten jobbet med Eminem og kan sees i musikkvideoen til The Way I Am.

Hans første rolle i en film var i David Lynchs Lost Highway fra 1997, hvor han spilte en liten rolle som en pornoskuespiller, og han spilte også i Rose McGowans film Jawbreaker fra 1998 og hadde en støtterolle i Party Monster fra 2003. Han har også hatt en rolle i serien Californication. Hans mest kjente tilsynekomst er nok likevel i Michael Moores politiske dokumentar Bowling for Columbine. Etter dette har mange skiftet sitt syn på ham.

For tiden[når?] jobber han på en skrekkfilm under navnet Phantasmagoria: The Visions of Lewis Carroll. For spesialeffektene skal de ha brukt en magiker istedenfor dataeffekter. Til NME.com sier han: «It's kind of a return to Hitchcock-style psychological horror about letting your mind do the damage and sometimes what you don't see is scarier.»

Alle medlemmene av bandet Marilyn Manson bærer navn sammensatt på samme måte av et sex-ikon og en seriemorder. Navnet Marilyn Manson er en kombinasjon av de to navnene Marilyn Monroe og Charles Manson. Han har gitt flere forskjellige forklaringer på hvorfor han har valgt dette navnet, og hovedmeningen er: «Det gode og det onde» og «det pene og det stygge». I et intervju har han sagt at han valgte dette navnet siden begge navnene var falske, og han syntes dette beskrev showbusiness som det egentlig er: falskt. I et annet intervju sa han at han fant det interessant at disse to personene fikk den samme kjendisstatusen. Dette representerte noe av det han hadde å si i starten av karrieren.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID warnerb[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ filmportal.de, Filmportal-ID eb29f19e8301477384f7430c382f0bc7, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ https://music.mxdwn.com/2019/12/22/news/marilyn-manson-debuts-sinister-cover-of-the-doors-the-end/; besøksdato: 2019.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]