Hopp til innhold

Resident Evil (videospill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Resident Evil
UtviklerCapcom
UtgiverCapcom
RegissørShinji Mikami
ProdusentTokuro Fujiwara
KomponistTakashi Niigaki
PlattformNintendo DS
PlayStation[1]
Microsoft Windows
Sega Saturn[1]
UtgivelsePlayStation:

JA 22. mars 1996
NA 30. mars 1996
EU 1. august 1996

PC:
JA 6. desember 1996
NA 17. september 1997
EU 30. september 1997

Sega Saturn:
JA 25. juli 1997
NA 31. august 1997
EU 1. oktober 1997

GameCube:
JA 22. mars 2002
NA 30. april 2002
EU 13. september 2002

Nintendo DS:
JA 19. januar 2006
NA 7. februar 2006

EU 31. mars 2006
SjangerOverlevelsesskrekk
ModusEnspiller
AldersgrenseESRB: M (Mature)
CERO: D (17+)
BBFC: 15
BBFC: 18
PEGI: 16+
Del av serien Resident Evil

Resident Evil (Biohazard i Japan) er det første videospillet i Resident Evil-serien, laget av Capcom. Spillet kom for første gang i salg til PlayStation i 1996. Spillet bruker 2D-bakgrunner og karaktervalg slik som i Alone in the Dark. Det som skilte Resident Evil og Alone in the Dark, er at Alone in the Dark var inspirert av H.P. Lovecraft sine bøker mens Resident Evil var inspirert av zombiefilmer og B-filmer. Resident Evil har noen scener som er spilt av skuespillere mens i de andre er de dataanimert. Mange folk mener at scenene spilt av skuespillere er langt mer underholdende enn de scenene som er laget med dataanimasjon, fordi de mener scenene fanger «B-film følelsen». Introen i Resident Evil ble sensurert i flere land, ikke bare fordi den inneholdt blod, språkbruk og vold, men også fordi hovedpersonen Chris Redfield røyker.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det hele begynner 24. juli 1998. Mange groteske mord har foregått i fjellene. Mennesker blir angrepet av folk i grupper inni deres egne hus og bevis tyder på at ofrene trolig ble spist. Bravo Team blir sendt for å undersøke mordene, når kontakten til laget forsvinner så blir Alpha Team sendt ut for å finne Bravo Team og for å undersøke mordene i fjellene. De finner helikopteret til Bravo Team nede. De finner ingen overlevende, men de finner en avsagd hånd. Helt uventet blir Alpha Team angrepet av aggressive hunder (kalt «Cerberus» i spillet, oppkalt etter navnebroren fra Romersk Mytologi) og hundene dreper Joseph Frost. Laget som nå består av Chris, Jill, Barry og Wesker flykter inn i et stort hus de tror er forlatt. Inne i huset hører de et skudd bli avfyrt. Her velger spilleren om en vil velge å spillet som Chris Redfield eller Jill Valentine. Laget blir enige om å splitte opp og undersøke hver sin del av huset. Det tar ikke lang tid før de skjønner at huset er fullt av zombier og andre demoniske skapninger.

Etter å ha navigert gjennom en mengde bygninger, tunneler og feller, finner spilleren ut at huset skjuler ett underjordisk laboratorium, der alle eksperimentene Umbrella Corporation har utført står dokumentert. Litt senere blir spilleren gjenforent med lagkameraten (Barry eller Rebecca, avhengig av hvem man spiller som), før Albert Wesker avslører at han er en dobbel-agent som arbeider både for Umbrella og for S.T.A.R.S.. Wesker slipper løs en «Tyrant», et stort humanoid monster for å drepe spilleren og lagkameraten. Wesker blir deretter enten spiddet av Tyranten sine lange klør eller skutt av Barry. Det blir antatt at spilleren dreper Tyranten siden den ligger nede, før selvdestruksjonsprogrammet i laboratoriet blir aktivert. Når spilleren flykter opp på taket og sender opp nødraketter, sprenger monsteret seg igjennom gulvet for å få en revansj. Tyranten som plutselig er resistent mot kuler, blir endelig drept når helikopterpiloten, Brad, kaster ned en rakettskyter og spilleren bruker den for å sprenge Tyranten.

Slutten (ting som om Tyranten dukker opp, om huset sprenger og om du blir gjenforent med lagkameratene) varierer på hvor mange du klarer å redde. Selv om det blir vist maks tre personer i helikopteret så er det antatt at alle fire (Barry, Chris, Jill og Rebecca) klarer å flykte.

Persongalleri[rediger | rediger kilde]

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

 • Chris Redfield er den mannlige hovedrollen i Resident Evil. Hans personlige ting er en lighter med ett flyvåpen motiv. Det blir antatt at han ble sparket ut av flyvåpenet på grunn av sitt temperamant. Chris dukker også opp i Code Veronica, Umbrella Chronicles og i det neste spillet i serien, Resident Evil 5. Søsteren hans heter Claire Redfield, og er en av hovedpersonene i Resident Evil 2.
 • Jill Valentine er navnet på Resident Evil sin kvinnelige rolle. Hennes personlige ting er en «låsedirker», som navnet tilsier gjør den at hun kan dirke opp diverse låser. Det er ukjent hvordan hun kan ha lært seg dette, og noen fans spekulerer i at hun kan ha en fortid som tyv. Hun dukker også opp i Resident Evil 3 og i «Umbrella Chronicles».

Bi-roller[rediger | rediger kilde]

Alpha-laget

 • Barry Burton er en godhjertet mann som i starten av spillet er en ærefull person man kan stole på. I løpet av spillet så blir motivasjonene hans mer og mer usikre og det blir opp til spilleren å bestemme hvor mye man vil stole på Barry. Under ett punkt i «reproduksjonen av Resident Evil» vil Jill ta fra ham revolveren hans og true han med den. Det er opp til spilleren å gjøre ett valg, enten å stole på ham og gi den tilbake eller å nekte å gi den tilbake. Om man nekter å gi den tilbake så vil det føre til at han blir drept av Lisa Trevor, hvis man gir den tilbake så vil Barry hjelpe deg å peke ut S.T.A.R.S-laget sin virkelige forræder, Wesker. Det viser seg nemlig at Wesker har utpresset Barry for å få ham til å «forråde» laget (for på den måten å sende all mistanke mot Barry istedenfor Wesker), med å true Barry og hans familie. Foruten begynnelseintroen så dukker han bare opp i Jill sitt scenario. Han er S.T.A.R.S-laget sin våpen ekspert og blir sjelden sett uten sin signatur Magnum-revolver.
 • Albert Wesker er kapteinen av S.T.A.R.S sitt Alpha lag og det er mange som ser opp til ham. Det er åpenbart hva som har gjort han til en leder, siden han er en erfaren, rolig, men han er nok uten tvil S.T.A.R.S laget sin mest mystiske person. Det skal mye til for å skremme han siden han holder hodet «kaldt» under farer. Han forsvinner tidlig i spillet, og han dukker bare opp noen få ganger, da oftest for å advare spilleren at han ikke stoler på Barry, i Chris sitt scenario så dukker han avogtil opp for å hjelpe han. Nær spillets ende finner man ut at det faktisk er Wesker som er forræderen. Han er nemlig en dobbel-agent som arbeider både for Umbrella og for S.T.A.R.S. Han injiserer ett spesielt virus inn i sin egen kropp for så å bli "drept" av en Tyrant. Viruset har gitt ham nær super-menneskelig styrke, og bortsett fra øynene så har han ingen synlige effekter av viruset. Wesker har også dukket opp i Code Veronica X(bare i X-utgaven), Resident Evil Zero, Resident Evil 4 og i Umbrella Chronicles.
 • Joseph Frost blir bare sett i åpningscenen der han undersøker ett styrtet helikopter før han blir drept av en flokk «Cerberus» hunder.
 • Brad Vickers blir hørt gjennom radioen, men blir aldri sett i spillet. Han er helikopterpiloten til laget, han gjør dette fordi det er blant de få tingene han tør. Som ett resultat så tuller hans lagkamerater ofte med han og kaller han for «Kylling-Brad». Det er også en "hemmelig" easter egg som inneholder Brad i Resident Evil 2, som kommer bare hvis du kommer deg til politistasjonen som enten Leon eller Claire uten å plukke opp noe som helst. Du vil da se Brad som en zombie, og hvis du dreper han, så får du en "special Key" som kan låse opp skapet til ett spesielt kostyme til Leon, eller ett våpen til Claire

Bravo-laget

 • Rebecca Chambers er S.T.A.R.S laget sin nyeste og yngste rekrutt. Hun er den eneste gjenlevende personen fra Alpha laget. Hun spesialiserer seg på medisin og bruker sin ekspertise til å hjelpe andre på laget. Dessverre, på grunn av sin alder, har hun lite livserfaring og kan lett bli stresset i en intens situasjon. Rebecca dukker bare opp i Chris sitt scenario, der hun kan hjelpe han om han blir skadet. Om Chris blir forgiftet så vil også spilleren være istand til å spille som henne i en liten periode. Avhengig av spillets gang, så kan Rebecca bli drept av en Hunter (en reptil-lignende fiende) dersom man ikke klarer å finne henne fort nok. Rebecca dukker også opp i andre Resident Evil-spill, Resident Evil Zero og i Umbrella Chronicles.
 • Richard Aiken sitt hovedoppdrag er å hjelpe Rebecca om hun skulle komme i vanskeligheter. Når en gigantisk slange kalt «Yawn», plutselig angriper Richard blir stillingene snudd. Som Chris eller Jill må man finne ett serum som man gir han slik at han kan overleve. I det originale Resident Evil så dør han av skadene han har fått, uansett om man henter serumet eller ikke. I «remaken» så overlever han om du finner serumet i tide, han dør senere av en litt mer «heroisk-død». Avhengig av karakteren så kan han enten dø i området man treffer på Yawn, med å hoppe over til slangen slik at den tar han i stedet for Jill, eller i «Aqua-ringen» av at han hopper over til en gigantisk hai, slik at den dreper ham istedenfor Chris. Hans spesialvåpen er en hagle som han har modifisert både til å skyte kraftigere og raskere, etter at han har blitt drept så kan man finne haglen hans og eventuelt bruke den.
 • Enrico Marini lederen for Bravo laget og annen-leder etter Wesker. Han er en veteran soldat og han er veldig tilpasningsdyktig når det gjelder å overleve. Han har kommet til konklusjonen at det er en forræder i laget og at forræderen er enten Chris, Barry eller Wesker. I Jill sitt scenario så informerer han henne om hva som har skjedd, før han blir skutt av en usett skikkelse. I Chris sitt scenario så sikter han mot Chris, noe som får Chris til å tro at han mistenker ham. Når Enrico så blir skutt av en skikkelse, da innser Chris at han siktet mot noen som stod bak han og ikke Chris.
 • Forrest Speyer er en våpenspesialist som spesialiserer seg på granatkastere og rifler. Blir hakket til døde av T-virus infiserte kråker. Liket hans blir funnet på en terrase av hovedpersonen. Våkner opp som en zombie i Directors Cut der han angriper spilleren. Dette var også brakt tilbake i Remaken og i Deadly Silence.
 • Kenneth Sullivan blir bare sett når en zombie dreper han. Han er en av de første «uvanlighetene» man oppdager. Våkner ikke opp som zombie igjen, siden zombien river av han hodet. Det er mulig for spilleren å finne en film-kassett som man senere kan se på en videospiller, kasseten viser ett klipp øyeblikket før han dør, àla Blair Witch Project.

Forskjeller mellom Chris og Jill sine scenario[rediger | rediger kilde]

 • Chris er sterkere enn Jill, noe som gjør han mer resistant overfor fiender, til gjengjeld så er scenarioet hans mye mer problematisk å gå igjennom, spesielt for nybegynnere. Han han bare ha med seg seks ting samtidig og han starter spillet med en kniv som sitt våpen. Han trenger også nøkler for å åpne dører som Jill enkelt kan dirke opp. Chris sin medhjelper er Rebecca som dessverre, ikke hjelper Chris like mye som Barry hjelper Jill. Chris får av ogt il hjelp av Wesker også. Rebecca har dog en fordel som Barry ikke har, hun kan helbrede Chris med urter dersom han kommer i vanskeligheter. Man kan med trygghet si at Chris er mer for den «erfarne spilleren».
 • Jill sitt scenario er det letteste av de to, i og med at hun kan dirke opp noen dører som Chris trenger nøkler for å åpne (I det aller første Resident Evil, til PlayStation, så inkluderte dette i tillegg sverdnøkkelen), hun kan holde 8 ting i inventoriet i stedet for kun 6 og har mulighet for både å spille piano og for å lese kjemibøker. Hun får hjelp fra Barry som blant annet har en kraftig magnum i sitt arsenal. Jill kan også finne en granatkaster som er eksklusiv til hennes scenario, noe som gjør at hun kan enklere ta ned fiender.

Porter og Reproduksjoner[rediger | rediger kilde]

Director's cut[rediger | rediger kilde]

Ett år etter utgivelsen av spillet kom det en director's cut-utgave av Resident Evil. Denne ble laget for å kompensere med at Resident Evil 2 var blitt utsatt. Forskjellen på director's cut og det originale var at det hadde en ny modus med nye kameravinkler, nye fiender, nye ting og forskjellige plasseringer av ting. Det originale spillet er også med og har en ny vanskelighetsgrad som heter «nybegynner.» Forskjellen på denne er at spilleren har dobbelt så mye ammunisjon. En annen av endringene i director's cut-versjonen er at Forrest Speyer fra Bravo Team blir til en zombie. Denne endringen var senere beholdt i alle porter og reproduksjoner av Resident Evil.

En annen variant av director's cut ble sluppet ut i USA og Japan (kjent som «Dual Shock version»). Forskjellen på denne og den første director's cut var at denne hadde støtte for Dual Shock-kontrolleren sin analoge kontroller og rumblepack. Spillet hadde også ny gotisk bakgrunnsmusikk som erstattet den gamle. Den japanske utgaven kom også med en bonusdisk som inneholdt en demo av Resident Evil 1,5 (Det kansellerte Resident Evil 2).

Den amerikanske og europeiske utgaven var markedsført for å ha usensurert intro slik som den japanske utgaven hadde, men introen var uforandret fra de tidligere utgivelsene i vesten og fortsatt sensurert. Capcom mente dette var en importfeil og de la ut den usensurerte introen på hjemmesiden deres som et «plaster på såret».

PlayStation 3-brukere kan laste ned director's cut-versjonen for deretter å spille det på PlayStation Portable. Foreløpig er dette bare mulig i Japan.

Porter til andre plattformer[rediger | rediger kilde]

Porter var laget til PC og Sega Saturn, hvor hver utgave inneholder noe eksklusivt til deres respektive plattformer.

Sega Saturn-utgaven la til «Extreme Battle Game»-minispill hvor spilleren må gå igjennom mange rom og drepe alle fiendene i dem. Spillet hadde også to eksklusive fiender. Den ene er en gullfarget Tyrant og den andre er en zombiefisert utgave av Wesker. Andre endringer inkluderer blant annet at Hunterene, kjent som «Ticks» her, ser annerledes ut, og en ekstra kamp mot Tyranten på slutten. Spillet hadde også en usensurert utgave av begynnelsen, Kenneth sin «hode-scene» og Chris sin originale dårlige slutt.

PC-utgaven inneholdt også en farget usensurert utgave av begynnelsen. To nye våpen det var mulig å låse opp var også lagt til. En annen ny ting var to nye antrekk for Jill og Chris som det gikk an å «låse opp».

En Game Boy Color-utgave var også planlagt, men det ble kansellert av Capcom, fordi de mente resultatet hadde «for dårlig kvalitet».

GameCube-remake[rediger | rediger kilde]

I 2002 så fikk Resident Evil en reproduksjon av det aller første Resident Evil spillet, laget eksklusivt til GameCube. Spillet var en del av Nintendo og Capcom sin eksklusivitets avtale (en avtale som også inkluderte Resident Evil Zero, Resident Evil 4 og porter av tidligere Resident Evil-spill). Shinji Mikami skal ha sagt at dette spillet er «70% forskjellig fra det originale».

Spillet er merkbart for dets nær fotorealistiske miljø, som alle er Pre-Rendered. Reproduksjonen har også helt nye grafikker, lyd- og spill-mekanismer, noen av disse er fra andre Resident Evil-spill (blant annet kroppsspråk og «180-grader snurr»), en ny løpestil (som også var tilstede i Resident Evil Zero og 4), nye områder og rom (slik som en gravplass og en hytte). Plottet er fortsatt noenlunde det samme. Scenene som var spilt inn av skuespillere var nå erstattet av CGI-animerte scener. Manuskriptet og stemmeskuespillerne var også byttet ut, alt dette ble gjort for å gi det en mer alvorlig tone og bedre oversettelse av dialogen (noe som gledet mange, siden stemmeskuepspillet i det første ble regnet som «ufrivillig morsomt»). Gameplayet er nesten det samme, men mange puslespill er lagt til, byttet ut eller fjernet helt. Spilleren kan nå ha selvforsvarvåpen som kan bli brukt hvis en fiende holder deg. «Drepte» zombier må bli brent for å unngå at de våkner til «live» igjen, da som en raskere og kraftigere zombie, kalt «Crimson Head».

Remaken har også nye modus man kan låse opp, i tillegg til hemmeligheter og slutter som ikke var inkludert i det originale Resident Evil. George Trevor sub-plottet er også brakt tilbake, spillet tar også personer fra andre Resident Evil-spill med i historien, slik som William Birkin og Alfred Ashford.

Deadly Silence[rediger | rediger kilde]

For å feire 10-årsjubileet til Resident Evil serien ble det laget en «forbedret port» av Resident Evil til Nintendo DS. «Deadly Silence» inkluderer to moduser; ett «klassisk» som er relativt uforandret fra det første med noen få forandringer og ett helt nytt modus «rebirth mode» som har ett større antall fiender og nye puslespill. Begge modusene tok i bruk DS sine finèsser, slik som å bruke den trykkfølsomme skjermen og mikrofonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Redump.org[Hentet fra Wikidata]
Autoritetsdata