Real ale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Real ale er en betegnelse på upasteurisert og ufiltrert øl av overgjæret type. Begrepet ble innført på 70-tallet i Storbritannia av CAMRA, som kjempet for å hindre at real ale skulle dø ut i Storbritannia. I real ale er gjæret ikke filtrert ut, og derfor fortsatt levende til stede i ølet ved tapping på flaske eller tønne. Gjæringsprosessen fortsetter således etter tappingen på flaske eller fat, og gjør at smaken fortsetter å utvikle seg etter tappingen. Slik øl holder seg også som regel lenger på flaske enn hva tilfellet er med pasteurisert øl.

På britisk engelsk skiller man mellom to typer ølfat: keg og cask. Førstnevnte inneholder pasteurisert øl som tappes ved at kullsyre presser ølet ut, mens på cask er ølet altså upasteurisert og tappes ved hjelp av håndpumpe, elektrisk pumpe eller tyngdekraften. Real ale skal serveres på cask (hvis det altså ikke kommer på flaske), og inneholder således kun den kullsyre som den får under gjæringen. Norsk industriøl finnes kun på keg, og øl servert på cask er i dag svært sjeldent i Norge.

Fordelen med cask er at ølet får en helt annen og mye mykere munnfølelse, på grunn av det lave kullsyreinnholdet, og dette gjør at smaken av ølet kommer mye tydeligere frem. Har man først blitt vant til cask-øl fremstår øl fra keg gjerne som ubehagelig brusende og skarpt i munnen. Ulempen med cask er at cask krever litt mer behandling fra barpersonellet og at ølet kun holder seg noen få dager når casken først er åpnet. Øl på keg er langt enklere å behandle og distribuere.

I dag finnes øl på cask først og fremst i Storbritannia, men det finnes også enkelte steder i Tyskland (der det gjerne kalles holzfaß, altså trefat). Noen svært få puber som fokuserer på godt øl serverer også øl på cask i Skandinavia, f.eks i Sverige og Finland. Moderne mikrobryggerier har igjen begynt å produsere øl på cask, og i Norge har cask-øl fra Nøgne Ø og Haandbryggeriet vært servert på en håndfull puber de siste årene.

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.