Rassemblement national

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rassemblement national
Rassemblement national
LandFrankrike Frankrike
LederMarine Le Pen
Grunnlagt5. oktober 1972
IdeologiNasjonalisme,
konservatisme,
proteksjonisme,
nasjonalkonservatisme,[1]
høyrepopulisme[2][3][4]
Politisk posisjonRadikale[5][6] til ekstreme høyre[7][8]
Representanter:
Nasjonalforsamlingen
2 / 577
(2012)
Senatet
2 / 348
(2014)
Europaparlamentet
23 / 74
(2014)

Rassemblement national (RN, «Nasjonal samling»), tidligere Front national (FN, «Nasjonal front») er et fransk konservativt [9][10][11][12], proteksjonistisk[13], nasjonalistisk[10][11][12], høyrepopulistisk politisk parti som ble dannet i 1972 under navnet Front national pour l'unité française («Nasjonal front for fransk enhet»). Partiet ble fram til 2011 ledet av Jean-Marie Le Pen, som også var partiets grunnlegger. Fra 2011 har hans datter Marine Le Pen vært partileder. En annen viktig person i partiet er Bruno Gollnisch. Partiet hevder å ha 60 000 medlemmer, og har særlig i Sør-Frankrike fått forholdsvis stor oppslutning i valg. Lokal- og EU-valget i mai 2014 gjorde Rassemblement national til Frankrikes største politiske parti, med ca. 25 % av stemmene.[14]

Partiet ønsker å bevare Frankrike i tråd med franske skikker og regler, og har et nasjonalt-konservativt kultur- og verdisyn. De er motstandere av innvandring, særlig fra muslimske land. De forfekter «nasjonal suverenitet» (alle lover til i et land skal vetas av egen lovforsamling, ikke av internasjonale organer) og er derfor også motstandere av fransk medlemskap i EU. De er for bevaring av arbeidsplasser i Frankrike og statsbidrag til viktige industrier. De er også tilhengere av dødsstraff, motstandere av likestilling av homoseksualitet som likestilt med hetroseksuelt samliv, og motsetter seg mange former for selvbestemt abort, noe som veier tungt for katolske velgere.

Ved det franske presidentvalget i 2002 ble Le Pen nummer to etter Jacques Chirac, og fikk rundt 18 % av franskmennenes stemmer.

Med Marine Le Pen i førersetet fra 2011 dreier partiet mot en økonomisk politikk som går inn for å nasjonalisere alle strategiske sektorer i økonomien som telekommunikasjon, energi og banker.[15] Marine tar kraftig avstand fra den tradisjonelle høyresiden med mindre statlig styring som Tea Party-bevegelsen i USA representerer, men vil derimot ha en sterk skattefinansiert velferdsstat.

Jean-Marie Le Pen uttalte i et TV 2-innslag i 1997 at Fremskrittspartiet og Rassemblement national har flere likhetstrekk. Carl I. Hagen avviste gjentatte ganger at dette var tilfelle.[16]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]