Røa Idrettslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Røa
Røa Idrettslag
Stiftet11. november 1900
Nettsidehttp://www.roail.no/
HjemmebaneRøabanen
Liga4. divisjon, avd 3 (2013)
LandNorge
Administrasjon
HovedtrenerTore Fjørtoft (herrer)
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt
Røa IL langrennssamling for barn på Austlid ved Skeikampen i Gausdal.
For kvinnelaget til Røa, se: Røa Dynamite Girls

Røa Idrettslag (stiftet 11. november 1900) er et idrettslag beliggende i på Røa i Oslo Vest. Klubben har ski, fotball, bandy, turn og allidrett på programmet. Innenfor vinteridrett er Olav Hansson («stilhopperen fra Røa») og skiløperen Martin Johnsrud Sundby Røa ILs mest kjente navn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Røa IL ble dannet som Røed Sportsforening den 11. november 1900. Det var i utgangspunktet en blandning mellom en sosial forening og en ski- og skytterforening. Dette ble reflektert i klubbens våpenskjold, som er likt dagens, bare med den norske løve i stedet for solen. Det ble brukt mye tid til å skaffe et eget tilholdssted, og i 1925 fikk klubben sitt første klubbhus. Området, som også inkluderte en bane, ble kalt Plassen, og det heter det fortsatt. Røa fikk sin egen hoppbakke, Nordre Husebybakke, også kalt Røabakken, og daværende kronprins Olav var ofte å finne i bakken.

I 1918 ble det første forballaget dannet, og i 1929 ble Røed Sportsforening meldt inn i Arbeidernes Idrettsforbund (AIF). På tross av diskusjonene, både innen klubben, og i lokalmiljøet, forble Røed Sportsforening medlem av AIF fram til 1945, da foreningen ble oppløst og erstattet av Norges Idrettsforbund. På 1930-tallet utvidet laget med flere idretter, som boksing, bryting og turn. Draktene ble blå med gule og hvite striper, og like for menn og damer. Emblemet ble til slik det er i dag, og i 1937 ble navnet skiftet til Røa Sportsforening. Under krigen boikottet Røa offisielle idrettsarrangement, og arrangerte heller egne illegale arrangement.

I 1945 ble Røa medlem av Norges Idrettsforbund og forandret navn til Røa Idrettslag. Året etter ble klubbhuset utvidet, og i 1952 fikk Røa IL egen kino. Kinoen ble en viktig inntektskilde, bortsett fra midten av 60-tallet, fram til kinoen brant ned i 1981. I 1957 søkte klubben om gressbane og lysanlegg, og de kom i 1962 (lysanlegget) og 1964 (gressbanen). I 1999 ble gressbanen erstattet av en kunstgressbane.

Idrettsmessig skjedde det mange forandringer i etterkrigstiden. Skyting forsvant etter andre verdenskrig. Flere idretter ble forsøkt med vekslende hell deriblant håndball og orientering. Turn har holdt seg ved like, og bandy ble den dominerende idretten på Røa fra 1975, da laget rykket opp i Eliteserien. Røa rykket ned til 1. divisjon etter sesongen 2000/2001, og har holdt seg der. Laget kom til kvalifiseringen til Eliteserien i 2006/2007-sesongen, men ble sist i gruppen, som forøvrig besto av Sarpsborg, Hamar og Høvik. Samme år som laget rykket ned til første divisjon, debuterte kvinnefotballaget, kalt "dynamite girls" opp, og har siden vært klubbens flaggskip.

Fotball i Røa[rediger | rediger kilde]

Røas overlegent mest suksessfulle lag er kvinnelaget, og herrelaget har kommet noe i bakgrunnen. Herrelaget har i den siste tiden befunnet seg i nedre del av 3. divisjon fra 1999, med unntak av 2000-2001 da laget var i 4. divisjon. Den beste plasseringen de siste ni årene er en 7.-plass fra 2002 og 2005. I tillegg til «Dynamite Girls» har også Røa et kvinnelag i 7-er fotball.

Herrelaget[rediger | rediger kilde]

Etter vårsesongen 2010 lå herrelaget på en sterk 2.-plass i 3.divisjon avdeling 4. Med Tore Fjørtoft som hovedtrener har Røa gått fra å være et middels dårlig 3.-divisjonslag, til å være et fryktet lag i 3. divisjon. Utviklingen på herresiden har vært utrolig de siste årene. Med yngre spillere i stallen, har Røa hatt et stort generasjonskifte som viser seg å være sunt for klubben. I 2009 hadde Røa en stor vårsesong der de kom seg til NM og slo Manglerud/Star Toppfotball i 1. runde og deretter møtte de FC Lyn Oslo i 2. runde.

Røa Unified[rediger | rediger kilde]

Røa Unified er et 7-er fotballag med utviklingshemmede fra Osloregionen. Laget har vært med i Special Olympics i Shanghai i 2007. Røa Unified trenes av blant andre Kathrine Godager Nordby (gift med Geir Nordby), en av ildsjelene til laget.

Røa «Dynamite Girls»[rediger | rediger kilde]

For detaljer om kvinnefotballaget, se Røa Dynamite Girls

Røas kvinnefotballag er den største bidragsyter til Røas premieskap. Laget, som i Toppseriens 24 første sesonger (inkludert 2010-sesongen) har vært Oslo Vests eneste representant, er det delt beste Oslo-fotballaget i antall triumfer, uansett kjønn. Røa har fem cupgull og fire seriegull, like mange som VIF Fotball. Røa har også hatt flere spillere på det norske kvinnelandslaget i fotball.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]