Proud Boys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Medlemmer av Proud Boys under en protestmarkering i oktober 2019. Aktivistene bærer «MAGA-capser» med slagordet Make America Great Again til støtte for president Trump,[1] og t-skjorte med teksten «Pinochet gjorde ingenting galt!», en henvisning til Chiles tidligere militærdiktator. Mannen med megafon har polotrøye i svart og gult av merket Fred Perry, et plagg som høsten 2020 ble stoppet solgt i USA på grunn av populariteten i hatgruppen.[2] Bak er sørstatenes militære opprørsfane fra slavetiden og motstanden mot borgerrettighetsbevegelsen.

Proud Boys («Stolte gutter», oppkalt etter en sang fra Disneys versjon av Aladdin) er en høyreekstrem[3] organisasjon for menn. Den ble dannet i 2016 av Gavin McInnes,[4] en politisk kommentator og provokativ mediepersonlighet født i 1970.[5] Organisasjonen har fått oppmerksomhet som en militslikende gruppering under protestaksjoner og markeringer i USA og Canada. Organisasjonen ønsker å fremme «vestlig sjåvinisme»,[6] liberalistisk individualisme[5] kombinert med nasjonalistisk verdikonservatisme. Grupperingen hevder å være for ytringsfrihet og mot rasisme, men er også mot innvandring til USA, feminisme[5] og «politisk korrekthet».[6] Proud Boys tar ikke avstand fra vold mot politiske motstandere[7][5] og fremstår som en hatgruppe av militante, ofte bevæpnede[1] demonstranter.[5] Antall medlemmer er usikkert.[5]

Politisk program og aksjoner[rediger | rediger kilde]

SitatProud Boys' kjerneverdier: Sitat
– Fra Proud Boys nettsider [6]

The Proud Boys nettsider forteller gruppen at den støtter stengte grenser for innvandrere, men er motstandere av rasisme.[6] Det er ønskelig at medlemmene følger tradisjonelle kjønnsrollemønstre der kvinnene skal ta seg av barn og hjem. Gruppen ønsker liberale våpenlover. Medlemmene vil samtidig bidra til lov og orden i amerikanske byer og verne om krigsveteraners rettigheter.[trenger referanse] McInnes forteller at The Proud Boys vil bekjempe venstreradikalisme og ultrafeminismen han mener gjennomsyrer hele samfunnet.[trenger referanse] The Proud Boys defineres som voldelig og ekstremistisk. Medlemmene har i 2020 møtt opp på presidentvalgarrangementer og markeringer til støtte for Donald Trump utstyrt med skyte- og slagvåpen.

Borgerrettighetsorganisasjonen Southern Poverty Law Center (SPLC), som følger med The Proud Boys, mener gruppen er «en av de mest aggressive grupperingene på den ytre høyresiden i USA».[trenger referanse] SPLC hevder The Proud Boys har tilknytning til nynazistiske hvit makt-miljøer og bevisst forsøker å gi motstandere skylden for voldsepisoder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Proud Boys – kategori av bilder, video eller lyd på Commons