Fred Perry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Statue av Fred Perry

Frederick John Perry (født 18. mai 1909 i Stockport, død 2. februar 1995) var en engelsk tennisspiller og bordtennisspiller. Han var tre ganger vinner av Wimbledon-turneringen (1934-36). Han var ranket som verdens fremste mannlige spiller i fem år. Han var den siste mannlige britiske tennisspiller som vant Wimbledon-turneringen, inntil Andy Murray vant i 2013.

Han var spesiell fordi han var verdens beste i to idretter. Både bordtennis og tennis.

Fred Perry klesmerke[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1940-tallet ble Perry kontaktet av Tibby Wegner, en østerriksk fotballspiller som hadde funnet opp en anti-perspirerende innretning som skulle bæres rundt håndleddet. Perry gjorde noen modifikasjoner og fant slik opp svettebåndet. Wegners neste ide var å produsere en sportsskjorte som skulle lages av hvit strikket bomullpiquet med korte ermer og knapper i fronten.

Fred Perry poloskjorten ble lansert på Wimbledon i 1952 og ble en umiddelbar suksess. Merket er best kjent for laurbærkransen på venstre skjortebryst. Denne logoen (som var basert på det gamle Wimbledon-mesterskapsymbolet) ble i motsetning til Lacoste-krokodillen ikke strøket på, men sydd på skjorten.

Denne poloskjorten var tilgjengelig kun i hvitt inntil slutten av 50-årene da mods begynte å bruke den og ønsket flere farger å velge imellom. Det ble etterhvert et merke brukt av flere tenåringsgrupper i 1960- og 1970-tallet, alt fra skinheads til Northern Soul og Perry Boys fra Manchester. Merket har også blitt populært blant tenåringer i Nord-Irland. Der er gruppene gjenkjennelige på grunn av at de bærer Fred Perry-klær i lilla med hvite striper. Dette er en måte å definere seg for arbeiderklasseungdom i Nord-Irland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]