Politiets utlendingsenhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Politiets Utlendingsenhet)
Hopp til: navigasjon, søk
Politiets utlendingsenhet
PU
Politiets utlendingsenhet
Type Politi
Virkeområde Norge
Etablert 1. januar 2004[1]
Sjef Kristin Ottesen Kvigne[2]
Hovedkontor Økernveien 11-13, Oslo
Eier Politidirektoratet
Ansatte 698 (2015)[3]
Nettside politi.no/pu

Politiets utlendingsenhet (PU) er et særorgan i den norske Politi- og lensmannsetaten med ansvar for asyl- og utlendingssaker. Enheten, som ble opprettet i 2004, er underlagt Politidirektoratet og har rundt 600 ansatte.

PUs hovedoppgaver er registrering av asylsøkere, fastsetting av identitet og uttransportering av personer uten lovlig opphold i Norge. I tillegg driver PU Politiets utlendingsinternat på Trandum og Utreisesenteret.

PU er delt inn i åtte avdelinger:

  • Avdeling for registrering og identitetsfastsettelse registrerer alle asylsøkere som kommer til Norge og jobber med å avklare identiteten på personer som skal uttransporteres.

Herunder ligger prestisjeavdelingen team A5. Pu har valgt å spisse denne avdelingen ved å selektere kunnskapsrike og særlig dyktige tjenestemenn. Avdelingen blir brukt i vanskelige saker rundt om i Norge der deres kompetanse er påkrevet. Avdelingens motto: fremst blant likemenn, speiler den kunnskapsspredningen avdelingen står for internt. Avdelingen er i disse dager i en rekrutteringsprosess der utvalgte tjenestemenn vil bli selektert for videre og styrket bekjempelse av ulovlig innvandring.

  • Fellesoperativ avdeling koordinerer pågripelser og uttransporteringer av personer som har fått avslag på asylsøknad eller på annen måte ikke har lovlig opphold i landet.
  • Transittavdelingen driver Politiets utlendingsinternat ved Gardermoen.
  • Utreisesenteret har ansvar for blant annet transittjenesten ved Oslo lufthavn.
  • Avdeling for strategi og utvikling støtter og bidrar til utvikling i organisasjonen og sikrer PU relevant styringsinformasjon.
  • Staben, Administrasjonsavdelingen og Juridisk avdeling støtter den øvrige organisasjonen.

Til Politiets utlendingsinternat bringes personer som skal sendes ut av landet og personer hvor det er tvil om identitet. Utlendingsloven gir grunnlag for fengsling (forvaring) av personer som skal sendes ut (utlendingsloven § 41) og i saker hvor det er tvil om korrekt identitet (utlendingsloven § 37).

Ledere for Politiets utlendingsenhet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ PUs historie 24.05.2013
  2. ^ regjeringen.no Ny sjef for Politiets utlendingsenhet (PU)
  3. ^ Antall ansatte i følge Norsk samfunnsvitenskapelig datatjenestes forvaltningsdatabase