Pieter Willem Botha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Pieter Botha
Pieter Willem Botha
PW Botha 1962.jpg
Pieter Willem Botha i 1962.
Født12. januar 1916
Sør-Afrika Oranjefristaten i Sør-Afrika
Død31. oktober 2006 (90 år)
Sør-Afrika Wilderness i Sør-Afrika
Utdannet ved University of the Free State
Beskjeftigelse Politiker
Parti Nasionale Party
Nasjonalitet Sør-Afrika
Livssyn Nederduitse Gereformeerde Kerk
Sør-Afrikas president
19841989
ForgjengerMarais Viljoen
EtterfølgerFrederik de Klerk

Pieter Willem Botha (afrikaans: /ˈpitəɹ ˈvələm ˈbʊə̯tɑ/; født 12. januar 1916 i Paul-Roux-distriktet (Oranje-fristaten), død 31. oktober 2006 i Wilderness ved George) var statsminister i Sør-Afrika fra 1978 til 1984 og republikkens president fra 1984 til 1989. P.W. Botha representerte Sør-Afrikas Nasionale Party, det bærende partiet under apartheid. Botha ble også kalt Die Groot Krokodil, den store krokodillen.

Botha sørget for enkelte oppmykninger av de strengeste apartheidlovene, eller «petty apartheid» som det ble kalt. Det var lover som for eksempel nektet svarte og hvite å være gift, svarte å kjøpe eiendom, organisere seg i fagforeninger og andre synlig rasistiske lover. Likevel nektet han å endre på hovedproblemene, og de svarte fikk ingen grunnleggende rettigheter under ham. Under hans styre ble antiapartheidkampen og den internasjonale boikotten av Sør-Afrika stadig trappet opp. I hele hans styretid gjaldt omfattende unntakslover i Sør-Afrika, og i townships og bantustanene oppsto rene borgerkrigsaktige tilstander.

I 1989 fikk Botha slag, og ble mot sin egen vilje avsatt i noe som nærmest var et internt kupp i regjeringen. Den mer forsoningsklare Frederik Willem de Klerk tok makten.

Etter 1994 fikk en sannhets- og forsoningskommisjon ledet av Desmond Tutu i oppgave å avdekke grusomheter og vold foretatt under og av apartheidregimet. Kommisjonen fikk også myndighet til å gi voldsutøvere amnesti for sine handlinger, og de fleste ledere og aktive fra begge sider av konflikten ble innkalt. Botha nektet da som en av de mest prominente å forklare seg, og han ble kjent skyldig for å ha stått bak flere voldshandlinger – klarest bombingen av hovedkvarterene til South African Council of Churches i 1986. På grunn av hans fremskredne alder og hans stilling blant mange sørafrikanere, fikk han bare syv års betinget fengsel.

Da Botha døde i 2006 var han kanskje en av de mest forhatte figurene i Sør-Afrika, og det førte til store debatter i media om forholdet mellom hvite og svarte og oppgjøret etter apartheidstiden. Ironisk nok døde han i tid ikke så langt fra chilenske Augusto Pinochet, som han ble sammenlignet med. Som et forsonende grep møtte landets president Thabo Mbeki i begravelsen.


Forgjenger:
 Balthazar Johannes Vorster 
Sør-Afrikas statsminister
Etterfølger:
 posisjon avskaffet 
Forgjenger:
 Marais Viljoen 
Sør-Afrikas president
Etterfølger:
 Frederik Willem de Klerk 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]