Pieter Willem Botha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pieter Willem Botha
PW Botha 1962.jpg
Født12. januar 1916
Paul Roux
Død31. oktober 2006 (90 år)
Wilderness
Ektefelle Anna Elizabeth Botha
Utdannet ved University of the Free State
Beskjeftigelse Politiker
Parti Nasjonalistpartiet
Nasjonalitet Sør-Afrika
Livssyn Nederduitse Gereformeerde Kerk
Utmerkelser Det gode håps orden

Pieter Willem Botha (afrikaans: /ˈpitəɹ ˈvələm ˈbʊə̯tɑ/; født 12. januar 1916 i Paul-Roux-distriktet (Oranje-fristaten), død 31. oktober 2006 i Wilderness ved George) var statsminister i Sør-Afrika fra 1978 til 1984 og republikkens president fra 1984 til 1989. P.W. Botha representerte Sør-Afrikas Nasionale Party, det bærende partiet under apartheid. Botha ble også kalt Die Groot Krokodil, den store krokodillen.

Botha sørget for enkelte oppmykninger av de strengeste apartheidlovene, eller «petty apartheid» som det ble kalt. Det var lover som for eksempel nektet svarte og hvite å være gift, svarte å kjøpe eiendom, organisere seg i fagforeninger og andre synlig rasistiske lover. Likevel nektet han å endre på hovedproblemene, og de svarte fikk ingen grunnleggende rettigheter under ham. Under hans styre ble antiapartheidkampen og den internasjonale boikotten av Sør-Afrika stadig trappet opp. I hele hans styretid gjaldt omfattende unntakslover i Sør-Afrika, og i townships og bantustanene oppsto rene borgerkrigsaktige tilstander.

I 1989 fikk Botha slag, og ble mot sin egen vilje avsatt i noe som nærmest var et internt kupp i regjeringen. Den mer forsoningsklare Frederik Willem de Klerk tok makten.

Etter 1994 fikk en sannhets- og forsoningskommisjon ledet av Desmond Tutu i oppgave å avdekke grusomheter og vold foretatt under og av apartheidregimet. Kommisjonen fikk også myndighet til å gi voldsutøvere amnesti for sine handlinger, og de fleste ledere og aktive fra begge sider av konflikten ble innkalt. Botha nektet da som en av de mest prominente å forklare seg, og han ble kjent skyldig for å ha stått bak flere voldshandlinger – klarest bombingen av hovedkvarterene til South African Council of Churches i 1986. På grunn av hans fremskredne alder og hans stilling blant mange sørafrikanere, fikk han bare syv års betinget fengsel.

Død[rediger | rediger kilde]

Botha døde av et hjerteinfarkt i hans hjem i Wilderness tirsdag 31. oktober i en alder av 90 år.[1] Hans død ble møtt med storsinnethet av mange av hans tidligere motstandere. Tidligere president Nelson Mandela skal ha sagt «while to many Mr. Botha will remain a symbol of apartheid, we also remember him for the steps he took to pave the way towards the eventual peacefully negotiated settlement in our country».[2]

President Thabo Mbeki annonserte at det skulle flagges på halv stang, for å markere dødsfallet til en tidligere regeringssjef. Det ble tilbudt statsgravleggelse, men det ble avvist av Bothas familie og en privat gravferd ble holdt 8. november i byen George i Western Cape, hvor Botha ble gravlagt. Mbeki var i begravelsen.[3]


Forgjenger:
 Balthazar Johannes Vorster 
Sør-Afrikas statsminister
Etterfølger:
 posisjon avskaffet 
Forgjenger:
 Marais Viljoen 
Sør-Afrikas president
Etterfølger:
 Frederik Willem de Klerk 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Former South Africa leader dies, BBC News, 1. november 2006
  2. ^ PW Botha: Reaction in quotes, BBC News, 1. november 2006
  3. ^ PW laid to rest, Independent Online (IOL), 8. november 2006