Thabo Mbeki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Thabo Mvuyelwa Mbeki
SthAfrica.ThaboMbeki.01.jpg
Født 18. juni 1942 (73 år)
Sør-Afrika Idutywa i Sør-Afrika
Ektefelle Zanele Dlamini[1]
Far Govan Mbeki
Mor Epainette Mbeki
Bror Moeletsi Mbeki
Parti ANC
Statsborger Sør-Afrika
Utmerkelser kommandørridder av Order of the Bath, storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, Q1061450
Alma mater University of London, University of Sussex
Sør-Afrikas president
14. juni 199924. september 2008
Forgjenger Nelson Mandela
Etterfølger Kgalema Motlanthe
Formann av Den afrikanske union
9. juli 200210. juli 2003
Forgjenger Levy Mwanawasa
(som formann av Organisasjonen for afrikansk enhet)
Etterfølger Joaquim Chissano

Thabo Mvuyelwa Mbeki (født 18. juni 1942 i Idutywa i Sør-Afrika) var president i republikken Sør-Afrika mellom 1999 og 2008. Han representerer partiet African National Congress (ANC). Mbeki var i politisk eksil fra 60-tallet til ANC ble legalisert i 1990 og han studerte økonomi ved University of Sussex. Han var visepresident mellom 1994 og 1999, og han ble valgt til president i 1999. I 2004 ble han gjenvalgt. Han ble avsatt som president i september 2008 av sitt eget parti, etter å ha blitt beskyldt for å ha manipulert en rettssak mot sin etterfølger som partileder i ANC og tidligere visepresident i Sør-Afrika, Jacob Zuma.[2]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Thabo Mbeki ble født og vokste opp i Idutywa (Transkei), i det som nå er Eastern Cape-provinsen i Sør-Afrika. Mbeki tilhører xhosafolket og har språket xhosa som morsmål. Han er eldste sønn av Epainette Mbeki og Govan Mbeki og har tre søsken. Hans far var aktiv i African National Congress (ANC) og satt 25 år i fengsel sammen med Nelson Mandela.

Til tross for at han tidligere var medlem av det sørafrikanske kommunistpartiet har han i stadig større grad blitt assosiert med nyliberalistisk økonomisk politikk og regnes som arkitekten bak det sørafrikanske økonomiske reformprogrammet GEAR som har vært offisiell regjeringspolitikk siden 1996.

Kontrovers om hiv og aids[rediger | rediger kilde]

Internasjonalt er han også blitt kjent for sitt kontroversielle syn på aids, der han støtter seg på en mindre gruppe vitenskapsmenn som mener at hiv-viruset ikke forårsaker aids[trenger referanse]. I stedet har han ved flere anledninger antydet at de helsemessige konsekvensene ekstrem fattigdom fører med seg, som f.eks. underernæring, kan være en av årsakene til sykdommen[trenger referanse].

Avgang[rediger | rediger kilde]

Mbeki kunngjorde den 20. september 2008 sin avgang som Sør-Afrikas president, som et resultat av at ANCs nasjonale eksekutivkomité bestemte seg for ikke lenger å støtte ham i parlamentet. Denne avgjørelsen var igjen fattet etter at rettsvesenet hadde avvist en korrupsjonsrettssak mot Jacob Zuma uken før på grunn av prosedyrefeil og mulig politisk innblanding.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Naidoo, Prakash (7. juli 2006). «Zanele Mbeki: redefining the role of first lady». Financial mail (engelsk). BDFM Publishers. Besøkt 21. juli 2007. 
  2. ^ «Mbeki går av som Sør-Afrikas president» (norsk). Aftenbladet. 20. september 2008. Besøkt 16. februar 2015. 
  3. ^ Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn avgang


Forgjenger:
 Nelson Mandela 
Sør-Afrikas president
Etterfølger:
 Kgalema Motlanthe 
Sør-AfrikaDenne Sør-Afrika- og politikerrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.