Township (Sør-Afrika)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra Khayelitsha, en av de større townships i Western Cape

Township er en betegnelse på rasemessig avgrensede bydeler eller gettoer konstruert av apartheid-regimet i Sør-Afrika på slutten av 1800-tallet og varte til apartheids fall på 1990-tallet. Mange av disse områdene regnes i dag som forsteder.

Townships i Sør-Afrika ble etablert for å huse svarte, indiske og fargede. Townships var oftest plassert et godt stykke utenfor byene, som var reservert for hvite, men gjerne i nærheten av farmområder og industri-områder, da innbyggerne ble nyttet til billig arbeidskraft.

Områdene var og er fortsatt preget av dårlig levestandard, med arbeidsledighet, overbefolkning, slum, og mange steder voldsom kriminalitet som resultat. Innbyggerne i townshipene hadde under apartheid-tiden ingen legale rettigheter i Sør-Afrika, og eide ikke husene de bodde i.

Townshipene var konstruert for å holde befolkningen på plass, og var utstyrt med sterke kontroll- og maktmekanismer: De hadde som oftest en begrenset antall innfartsårer, slik at politiet og hæren lett kunne kontrollere hvem som dro inn og ut, og eventuelt stenge dem av. I tillegg ble de på 80-tallet opplyst av noen karakteristiske flomlys fra høye master (omtrent som på en fotballbane), slik at de kunne overvåkes fra helikopter (selv om townshipene stort sett ikke hadde innlagt strøm). Skoler, butikker og offentlige kontorer var plassert strategisk slik at politiet lett kunne kontrollere også disse. Townshipene var segregert internt i seksjoner, hvor hver seksjon var reservert for en bestemt stamme. De forskjellige seksjonene var som oftest skilt med store åpne områder og/eller gjerder, og kan ses på som en del av en "splitt og hersk"-strategi fra myndighetene.

Kontrollmekanismene til tross, townshipene ble en hovedarena for antiapartheidkampen, og mellom slutten av sytti-tallet og midten av nitti-tallet var de åsted for regelmessige og omfattende kriger mellom politi og befolkning. I så måte er Soweto den mest berømte townshipen, hvor tusenvis av barn og ungdommer i 1976 demonstrerte i det såkalte Soweto-opprøret.

Etter apartheidstatens fall i 1994 har den sørafrikanske staten ledet av ANC gjort mye for å bedre forholdene i townshipene. De har jobbet med å legge inn vann og kloakk, asfaltere veier, bygge bedre hus og anlegge parker, skoler og annen infrastruktur. Derfor har en del av townshipene etterhvert oppnådd en akseptabel levestandard, men i det store og hele er dette områder fortsatt preget av dyp elendighet.

Av townships er Soweto utenfor Johannesburg godt kjent, andre er Alexandra, Khatleong, Duduza og Daveyton. Khayelitsha, og Cape Flats ligger utenfor Cape Town, Mamelodi utenfor Pretoria.

Township i Cape Town[rediger | rediger kilde]

Den første township i Cape Town ble etablert i 1901. Byen ble rammet av byllepest og den svarte befolkningen ble anklaget for å være kilden. Store deler av den hvite befolkningen forlangte da segregering. Over 5 000 personer ble flyttet til den statlig farmen Uitvlukt utenfor byen, og fikk senere navnet Ndabeni. Utbruddet av spanskesyken gjorde at innbyggerne i 1918 ble tvangsflyttet til Langa. I 1923 ble Langa tilrettelagt som er boligområde for arbeidsklassen. I 1927 ble området Bhongweni etablert i Langa, og er omtalt som Cape Towns første township. I 1935 ble Tehmbani etablert, også det i Langaområdet. Langa ble et sentralt område i kampen mot apartheid.[1]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ capetown.at: Langa Township Arkivert 16. juli 2011 hos Wayback Machine., hentet 7. august 2011
  2. ^ gatvol.co.za (9. september 2010): Housing should be sped up to prevent shack fire deaths - ANC[død lenke], hentet 12. juli 2011
  3. ^ www.gatvol.co.za (24. september 2010): CPT finds dramatic increase in shack fire deaths since 2009[død lenke], hentet 12. julii 2011