Samora Machel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Samora Moisés Machel
Samora Moises Machel detail DF-SC-88-01383.jpg
Samora Machel blir tatt imot av Margot Honecker under et besøk i Berlin i 1983.
Født29. september 1933
Gaza
Død19. oktober 1986 (53 år)
Mbuzini
Ektefelle Graça Machel
Beskjeftigelse Politiker
Parti FRELIMO
Nasjonalitet Portugal, Mosambik
Utmerkelser Lenins fredspris, José Marti-ordenen, Ordenen Playa Girón, storkjede av Infante Dom Henriks orden, Nasjonalflaggets orden
Mosambiks president
19751986
EtterfølgerJoaquim Chissano


Samora Moisés Machel (født 29. september 1933 i Gazaprovinsen i Portugisisk Øst-Afrika, død 19. oktober 1986 i Mbuzini i Sør-Afrika) var frigjøringsleder, sosialistisk revolusjonær og den første presidenten i Mosambik etter uavhengigheten fra Portugal, fra 1975 til 1986. Han døde da flyet hans styrtet i et fjellområde nordøst i Sør-Afrika, nær grensen til Mosambik og Swaziland. I 19751976 ble han tildelt Lenins fredspris.

Ungdom[rediger | rediger kilde]

Samora ble født i landsbyen Xilembene i Gazaprovinsen, som det tredje barnet til en forholdsvis velstående jordbruker, Mandhande Moisés Machel. Samora var barnebarn av en av de gamle krigerne til den kjente Gaza-høvdingen Ngungunhane. Han begynte på skolen 8-9 år gammel, og var ferdig på en katolsk misjonsskole 17 år gammel. Samora praktiserte litt innen helsevesenet i byen Xai-Xai, og begynte i 1952 med sykepleierutdannelse – en av de få høyere utdannelser som var mulig for den svarte delen av befolkningen på den tiden. I 1956 begynte han å arbeide som sykepleier på sentralsykehuset i hovedstaden Lourenço Marques, og ble noen måneder senere overført til øya Inhaca, i Det indiske hav øst for hovedstaden. Han giftet seg med Sorita Tchaiakomo, og de fikk fire barn; Joscelina, Edelson, Olívia og Ntewane.

Frigjøringskampen[rediger | rediger kilde]

Rundt 1960-61 ble flere mosambikiske nasjonalistorganisasjoner etablert i nabolandene. Samora Machel traff Eduardo Mondlane da han kom på besøk fra USA til Lourenço Marques i 1961. Året etter lyktes det å forene de ulike nasjonalistorganisasjonene, i form av etableringen av FRELIMO, der Eduardo Mondlane ble valgt som leder. Samora Machel reiste fra Mosambik tidlig i 1963, og kom via Botswana til Dar-es-Salaam i Tanzania der FRELIMO hadde sitt hovedsete. Han fikk militær opplæring i Algerie, og var i militærleire i Tanzania og Malawi.

Presidentskap[rediger | rediger kilde]

Samora Machel ble innsatt som Mosambiks første president 25. juni 1975, etter det politiske skiftet som kom med nellikrevolusjonen i Portugal. Den 19. oktober 1986 var Samora Machel på vei tilbake fra et internasjonalt møte i Malawi i presidentflyet (Tupolev Tu-134) da flyet krasjet i Lebombofjellene nær Mbuzini i Sør-Afrika, like ved grensen til Mosambik og Swaziland. Det var ni overlevende, men president Machel og 24 andre døde, deriblant mosambikiske ministere og embetsmenn. Representanter for Sovjetunionen lanserte teorien om at flyet med vilje ble omdirigert av et falskt navigasjonssignal i regi av det militære etterretningsvesenet til apartheid-regimet i Sør-Afrika. En rekke spekulasjoner er fortsatt knyttet til flystyrten, men selv nyere etterforskning utført på oppdrag fra den sørafrikanske regjeringen har ikke kunnet fastslå om årsaken var en pilotfeil, teknisk feil eller sabotasje i regi av det sørafrikanske apartheidregimet.

Enken etter Samora, Graça Machel, giftet seg i 1998 med Nelson Mandela. Samora Machel giftet seg med henne i 1977, da Graça Simbine var utdanningsminister i Mosambik.