Kapprovinsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kapprovinsen i Sør–Afrika 1910–1994. Viser ikke Bantustan.

Provinsen Kapp det Gode Håp, vanligvis kalt Kapprovinsen, var en provins i Unionen Sør-Afrika og senere Republikken Sør-Afrika. Den bestod av den gamle Kappkolonien og hadde Cape Town som sin hovedstad.

Den ble opprettet i 1910 da Unionen Sør–Afrika ble opprettet og inkluderte den opprinnelige Kappkolonien og andre regioner som Britisk Bechuanaland (må ikke forveksles med protektoratet Bechuanaland, nå Botswana), Griqualand East (området rundt Kokstad) og Griqualand West (området rundt Kimberley).

Da unionen ble opprettet, bestod hele regionen som nå kalles Sør–Afrika av bare fire provinser: Transvaal (Sørafrikanske Republikk), Natal (Republikken Nalia), Oranjefristaten og Kapprovinsen.

I apartheid–tiden ble landet delt opp i ytterligere deler som ble kjent som de fire TBVC–statene og seks avhengige bantustans. Etter det første allmenne valget i 1994 ble alle delene slått sammen igjen og delt inn i dagens ni provinser. Walvis Bay ble gitt til Namibia.

Provinsene Transkei (1976) og Ciskei (1981) ble erklært uavhengige av Sør–Afrika etter at de tidligere var del av Kapprovinsen. Griqualand East ble overført til Provinsen Natal etter at Transkei ble erklært uavhengig, siden den var avskåret fra resten av provinsen. De ble gjeninnlemmet i Sør–Afrika i 1994, begge som del av den nye provinsen Eastern Cape.

Den var den eneste provinsen hvor fargede (bl.a. mennesker med hvite og svarte foreldre) kunne stemme, selv om denne retten ble fjernet av apartheid–regjeringen i 1956.

I 1994 ble den delt opp i tre mindre administrative enheter: Western Cape, Eastern Cape og Northern Cape. Deler av Kapprovinsen ble også absorbert i North West.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]