Ford Model T

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ford Model T.1923 varebil
Ford model T 1927
1923 Ford Model T Dirt Track Racer
T-fordens sidventilmotor

Ford Model T, som regel omtalt som T-Ford (i USA også kjent som Tin Lizzie), var en bilmodell som ble produsert av Ford Motor Company fra 1908 til 1927. Den er betraktet[av hvem?]som den første bilmodellen som var økonomisk overkommelig for folk flest og var bilen som «satte Amerika på hjul».

Historie[rediger | rediger kilde]

T-Forden var ikke Henry Fords første bilprosjekt, Ford hadde tidligere produsert nesten 18 000 biler av andre modeller.

I begynnelsen ble T-Forden bygget enkeltvis, men i 1914 ble samlebåndsproduksjonen introdusert på Fords fabrikk i Highland Park. I stedet for at hvert enkelt kjøretøy ble bygget for hånd på samme arbeidsplass, noe som på den tiden var vanlig, innførte Henry Ford samlebåndsprinsippet – en idé som kom fra slakteriene i Chicago, der slakteriarbeiderne hadde sin faste plass og sine faste arbeidsoppgaver. Dette frigjorde mye tid og effektiviserte driften vesentlig og produksjonen ble gjennomført og standardisert.

Den store og effektive produksjonen gjorde sitt til å senke kostnadene: I 1908 kostet den manuelt bygde bilen 950 dollar, mens prisen i 1927 var kommet ned i 290 dollar − dette tilsvarer ca. 3.280 dollar i dagens verdi (2006-verdi).

Frem til 1924, da celluloselakken kom, ble alle bilene levert kun i svart.

I løpet av de 19 årene T-Forden ble bygget utgjorde den om lag halvparten av verdens bilproduksjon. Da produksjonen opphørte i 1927 var det blitt bygget 15 millioner T-Ford, et produksjonstall som først ble slått av tyske Volkswagen tretti år senere.

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

T-Fordens konstruksjon var enkel, med et platekledd karosseri som bestod av et rammeverk med trespanter. Det ble kledd med et stoff kalt pegamoid, en billig forgjenger til dagens kunstlær. Rammen og akslene kunne gjøres smekre og lette ved bruk av kromvanadiumstål fra Fords egne stålverk. Dette gjorde at tomvekten var cirka 700 kg. Andre tilsvarende biler, f.eks en Chevrolet fra samme år, 1925, var 300 kg tyngre.

Motor[rediger | rediger kilde]

T-Forden hadde en frontmontert 2,9 liter 4-sylindret motor i en sylinderblokk som utviklet 20 Hk for en toppfart på ca 70 km/t. Farten var i største laget i forhold til bremsemulighetene: Fotbremsen gikk nemlig på mellomakselen, og forhjulene var uten bremser.

Bilen var ikke utstyrt med støtdempere, noe som var en ulempe på datidens humpete veier. Bensinforbruket kunne reguleres fra førerplassen og holdt seg på ca. 0,8 liter pr. mil.

Mellomaksel og differensial[rediger | rediger kilde]

T-modellen hadde bakhjulsdrift gjennom et kardang-drev og ble kalt «tre-girs». Etter dagens oppfatning ville den vært en to-girs, da det tredje giret var revers.

Pedalarrangementet i en T–Ford

.

Girskifte[rediger | rediger kilde]

Bilen hadde ikke clutchpedal. Girskifte foregikk uten girstang ved hjelp av «gasspedalen», som var en hendel på rattstammen og bilens tre pedaler. Denne pedalmanøvrerte girboksen, med to hastigheter fremover samt revers, var unik i datidens bilmarked. Girboksens konstruksjon kan sammenliknes med moderne automatgir.

Pedalene i blien var (fra venstre til høyre): Hel- og halvfartpedal, reverspedal, bremsepedal. Til venstre var det en hendel for frikobling av mellomakselen, samt en håndbrems som kun virket på bakhjulene. På rattstammen fantes hendler for høy- og lavtenning, samt gassregulering.

Kjølesystemet[rediger | rediger kilde]

T-Forden hadde ikke kjølevannspumpe, men et selvsirkulerende kjølevannssystem. Det kalde vannet ble ledet gjennom en vannkappe i sylinderblokken, hvor det ble varmet opp av varmen fra sylindrene, og deretter ledet over til radiatoren for avkjøling. Vannet sirkulerte så lenge motoren var i gang.

Tenningssystemet[rediger | rediger kilde]

Tenningssystemet var enkelt med en tennspole (induksjonsspole) for hver sylinder. Dagens biler generer en enkelt gnist ved hjelp av en fordeler, mens T-Fordens tenningssystem produserte et kontinuerlig regn av gnister. Når stemplene stod i tenningsposisjon ble bensin-/luftblandingen antent. For å lette startingen var bilen utstyrt med et tørrbatteri som kunne kobles inn under selve startingen, og så kobles ut etter at motoren var startet og bilen gikk på magnet-tenningen.

Model TT[rediger | rediger kilde]

Ford Model TT.1923 Bygget og brukt som buss i Sverige

Ford Model TT var en større variant av Ford Model T, med en total lastevekt på 1000 kg. Den ble ofte solgt som chassis slik at kjøperen selv kunne bygge karosseri etter behov. Chassiet ble brukt til å bygge til både lastebiler og busser. Den ble masseprodusert mellom 1925 og 1927, men produksjonen startet allerede i 1920.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]