International Harvester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
International Harvester
International Harvester
Etablert 1902
Opphørt 1985
Hovedkontor Chicago
Bransje bilindustri, agricultural equipment

International Harvester var et amerikansk selskap som produserte redskaper for jordbruk og skogbruk og et utvalg av biler. I tillegg produserte selskapet våpen og kjøretøy for den amerikanske hæren i tiden etter andre verdenskrig.

International ble dannet i 1902 da McCormick Harvesting Company slo seg sammen med fire andre selskaper til et stort konsern med 25 000 ansatte. Grunnleggeren av McCHC var Cyrus Hall McCormick (18091884), oppfinneren av den mekaniske slåmaskinen.

Selv om IH startet med å produsere jordbruksmaskineri, så hadde de en viss suksess med andre kjøretøyer, for eksempel skolebusser. Deres lette firehjulstrekkere, deriblant Scout, solgte også bra.

Mesteparten av IH ble kjøpt opp av Case Corporation (nå CNH) i 1985. De produserer fremdeles traktorer og anleggsmaskiner under merket Case IH. Lastebildivisjonen ble til Navistar International Corporation, siden Case beholdt IH-merket.

1947-modell International Harvester W4

I Norge[rediger | rediger kilde]

IH ble importert til Norge fra 1926 av Osmond Motor A/S. Mange andre bilimportører i perioden bygde norskutviklede 7-seters drosjekarosserier på amerikanske personbilrammer, og Osmond Motor gjorde et forsøk på IHs varebilrammer av typene C og D. Skabo Jernbanevognfabrikk A/S på Skøyen sto for byggingen. Det ble også bygget drosjekarosserier til IH i Skien og Bergen. Det totale antallet ble på rundt 100 biler bygget i årene 19341938.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

landbrukstubbDenne landbrukrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.