Opel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Adam Opel AG
Adam Opel AG
Org.form Aksjeselskap
Etablert 21. januar 1862
Morselskap Groupe PSA
Hovedkontor Rüsselsheim
Nøkkelpersoner Adam Opel
Antall ansatte 35 428 (2013)
Omsetning 14,8 mrd. dollar (2011)
Nettside opel.com

Adam Opel AG, kjent som Opel, er en tysk bilprodusent. Selskapet ble stiftet den 21. januar 1862[1], og startet bilproduksjon i 1899. Selskapet ble kjøpt av General Motors i 1929. Opel er GMs største merke i Europa, og danner GMs kjernevirksomhet i Europa sammen med Vauxhall Motors. 6. mars 2017 ble det kunngjort at Groupe PSA kjøper opp Opel / Vauxhall Motors fra GM for 18 milliarder kroner (2,2 milliarder euro).[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet Adam Opel AG ble stiftet i Tyskland den 21. januar 1862 av Adam Opel, og produserte først husholdningsartikler. Selskapet var en stor produsent av symaskiner. I 1895 døde stifteren, da selskapet var størst i Europa på produksjon av symaskiner, og med et salg på over 2000 sykler i året. Deres første bil ble produsert i 1898, etter at Opel kjøpte rettighetene til Lutzmann og solgte dem under navnet Opel-Patentmotorwagen System Lutzmann. To år senere, etter at partnerskapet opphørte, signerte Opels sønn en lisensavtale med franske Automobiles Darracq S.A., om å produsere kjøretøy under navnet «Opel-Darracq». Bilene var Opel-karosseriet montert på et chassis fra Darracq, og var utstyrt med en tosylindret motor.

I 1906 begynte de å produsere sine egne biler, som første gang hadde blitt presentert i 1902 på bilutstillingen i Hamburg. I 1907 sluttet Opel å produsere Opel-Darracq. I 1909 ble Opel Doktorwagen introdusert. Den ble en stor suksess.

I 1911 ble fabrikken ødelagt i en brann, og en ny ble bygget med nytt maskineri. Samtidig ble symaskinproduksjonen stoppet. Produksjonen besto nå av sykler, biler og motorsykler. I 1913 ble Opel den største bilprodusenten i Tyskland. Den forble størst frem til etter 2. verdenskrig.

Tidlig i 1920-årene begynte Opel, som første tyske bilprodusent, å produsere sine biler på samlebånd.

General Motors tar over[rediger | rediger kilde]

I mars 1929 kjøpte General Motors 80 % av selskapet, og økte til 100 % eierskap i 1931. Opel-familien tjente 66 millioner dollar på transaksjonen. Oppkjøpet kom i kjølvannet av at Opel på bilutstillingen i Berlin i 1928 nettopp hadde presentert sin nye luksusbil, Regent, for verdenspressen. Opel Regent veide 2 tonn og hadde en 6,0 liters 8-sylindret motor utviklet av Opel selv. Den hadde 110 hestekrefter og hadde 130 km/t som topphastighet. Regenten ble av GM betraktet som en konkurrent til Cadillac og Buick. Produksjonen av Regenten ble derfor nedlagt, og alle utgavene som hadde blitt produsert til da ble kondemnert.

Frem til 2. verdenskrig var Opel det ledende bilmerket i Tyskland, med en dominerende markedsandel. Ved den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen endret dette seg. Hitler realiserte sin drøm om en folkevogn, "ein volkswagen", som var godt tilpasset samfunnsforholdene i Tyskland på den tiden. Han så nok også på amerikanske GMs oppkjøp av suksessfulle Opel som et uttrykk for nok et tysk nederlag (i tillegg til 1. verdenskrig og de harde betingelsene for Tyskland i etterkant av den).

Da Hitler startet 2. verdenskrig trengte han hjelp fra bilindustrien. Volkswagen støttet naturligvis Hitler, men det da amerikansk-eide Opel nektet å hjelpe den tyske krigsmakten. Etter hvert måtte imidlertid Opel oppgi sin motstand. Opel ble derfor en ledende leverandør av lastebiler og andre tunge kjøretøyer til den tyske hæren. Som en følge av Tysklands deling etter krigen ble produksjonen av Opel Kadett liggende i den kommunistiske østsonen som frem til 1990 kalte seg DDR. Russerne flyttet Kadett-produksjonen til Sovjetunionen, som et ledd i krigserstatningen, og kalte sin modell Moskvitch 400-420. Noe av det samme skjedde forøvrig med produksjonen av EMW i Eisenach, der BMW hadde produksjon.

Etter krigen har Opel hatt stor suksess på racerbanen. På 1960- og 70-tallet hadde selskapet stor suksess med Rekord, Commodore, Kadett og senere Ascona. Mest kjent er vel Walther Röhrl, som flere år på rad vant mesterskap med Ascona A. På denne tiden konkurrerte også Niki Lauda for Opel i en Opel Rekord C. De er også med i den tyske racing-cupen DTM (Deutsche Tourenwagen Meistershaft). Gjennom ulike firmaer, som Irmscher, Rieger mm har Opel også produsert diverse spesialmodeller.

Opel var første bilmerke med selvbærende karosseri, allerede i 1935. Opel var også det første bilmerket som innførte katalysator som standard i alle modeller, i 1989. Hovedfabrikken ligger i den tyske byen Bochum. Opel eksporterer biler til de fleste land i verden, men bare i begrenset grad til USA og Canada. Dette skyldes at Nord-Amerika-markedet betjenes av Opels søstermodeller Cadillac, Chevrolet og Buick. Det var Opel, gjennom sin legendariske GT, som inspirerte Chevrolets utforming av Corvette.

Mange mener at det var Opels introduksjon av Opel Ascona B i 1975 som reddet fremtiden til den britiske bilprodusenten Vauxhall Motors, som gav "sin" Ascona modellnavnet Cavalier. Den ble svært populær.

GM Europa[rediger | rediger kilde]

Mange modeller som selges av General Motors over hele verden er Opel-modeller, inkludert blant annet Corsa, Astra, Vectra og Omega. Opel-modeller selges også som Chevrolet i Latin-Amerika og som Saturn i USA. Opels Zafira ble solgt i Japan som Subaru Traviq, mens Omega også ble solgt i USA som Cadillac Catera. Andre modeller i salg i USA, som er lett modifisert, er Saturn L-Series, Chevrolet Malibu og Chevrolet Cobalt. Majoriteten av fremtidige Saturn-modeller forventes å være enten identiske, som Saturn Sky, eller basert på, som Saturn Aura, de europeiske Opel-modellene. Pontiac LeMans (1989–1994), som var den første modellen produsert av Daewoo i Sør-Korea for eksport til Nord-Amerika, var basert på Opel Kadett (nå Astra) og den større Rekord (nå Omega). Opel ble også solgt under sine egentlige navn i USA på 1960-tallet, gjennom Buick-forhandlere. Det var i første rekke Ascona og Manta, som i Nord-Amerika ble levert med 1,9 E-motor.

Opel var lenge General Motors sterkeste merke i Japan, med et salg helt opp mot 38 000 eksemplarer i 1996. Etter den gang har salget sunket, og vil sannsynligvis opphøre etter 2006 med et salg på kun 1800 eksemplarer i 2005.

Opel er GMs viktigste merke i Europa, bortsett fra i England, hvor GMs andre europeiske selskap, Vauxhall Motors, fortsatt bruker sitt eget merkenavn. Vauxhall-modeller var helt egne modeller frem til 1970-tallet. Opel-navnet forsvant fra England i 1981, da Vauxhall- og Opel-forhandlerne slo seg sammen, med unntak av modellene Manta og Monza, som ble solgt under Opel-navnet frem til de gikk ut av produksjon i 1987 (Monza) og 1988 (Manta).

Vauxhall begynte å adoptere Opels navn for sine modeller, med unntak av Kadett, i 1991. I andre høyrestyrte markeder i Europa, som Irland, Kypros og Malta, selges GM-modellene under Opel-navnet, og i mange år har Opels avdeling i Irland sponset landslaget i fotball.

Det er blitt foreslått å droppe Vauxhall-navnet også i Storbritannia, til fordel for Opel, og dermed harmonisere GMs markedsstrategi over hele Europa. Dette har Vauxhall nektet, på grunnlag av at merket er velkjent, og flåtekjøpere, som er merkets største kunder, har insistert på at Opels modeller omdøpes til Vauxhall. Opel vil også gjøre design og utvikling for det amerikanske Saturn-merket, liknende situasjonen mellom Opel og Vauxhall i Europa.

Selskapets hovedkvarter ligger i Rüsselsheim, og Opel har fabrikker i Bochum og Eisenach, samt Kaiserslautern i tillegg til i Belgia, Spania og Polen. Opel-modeller produseres også i Vauxhalls fabrikk Ellesmere Port i England. Holden produseres i Australia.

Modeller[rediger | rediger kilde]

Opel Kadett (1936)
Opel Admiral Cabrio (1937–1939)
Opel Kapitän (1939) på Utstein, Norge
Opel Rekord C, 1.7 L, 1968
Opel Corsa B Sport, 2002
Opel Manta A
Opel Vectra C

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Opel Corporate Communications (april 2013). «Year in Review 2012 - Facts & Figures» (PDF). Adam Opel AG. Arkivert (PDF) fra originalen 2013-08-06. Besøkt 20. november 2015. 
  2. ^ dinside.no - Peugeot, Citroën og Opel blir én - Ny bilgigant under oppseiling (06.03.2017)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]