Treskjegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Treskjegg
Trehyrde
Raseent
Andre navnFangorn, Gammelenten
Originalt navnTreebeard
Fødtukjent
Dødoverlevde ringkrigen
IntrodusertRingenes herre

Treskjegg, eller (Sindarin) Fangorn er en romankarakter som dukker opp i J.R.R. Tolkiens litterære verk Ringenes herre. Han er den eldste av alle entene, en trelignende skapning som er en type Trehyrde. Han er veldig høy og stiv (lite bøyelig), med barklignende hud og løv hår. Han blir venner med hobbitene Munti og Pippin etter at disse unnslapp fra Sarumanns orker. Treskjegg bor i skogen Fangorn, som er oppkalt etter ham (eller som han er oppkalt etter).

Som alle enter, bruker også Treskjegg lang tid på å bestemme ting og på å ta avgjørelser. Selv om enter kan bestemme seg raskt tar det lang tid å gjennomgå alle detaljene om saken som skal avgjøres. Han snakker ofte om å ikke forhaste seg. Siden han nesten aldri har knapt med tid ber han heller aldri noen om å gjøre ting fortere, men heller det motsatte. Treskjegg er beskrevet som det eldste vesenet i Midgard, noe som kan virke litt forvirrende i og med at Tom Bombadil også er kalt den eldste. Treskjegg sier at det er trær i Fangorn som er eldre enn han. Den generelle oppfattningen er at Treskjegg er den eldste levende tingen i Midgard, siden Tom Bombadil ikke akkurat er noen spesiell rase.

Det er en teori om at Treskjeggs karaktertrekk er basert på Tolkiens venn C.S. Lewis, en høylytt, bombastisk mann kjent for sin trygge gange og overveldende nærvær.

Alder[rediger | rediger kilde]

De første entene ble skapt av Ilúvatar rett etter at Aulë hadde skapt dvergene. De ble skapt for at Yavanna skulle vite at trærne ikke var helt ubeskyttet mot dvergene og øksene deres. Det er ikke kjent om entene ble satt til å sove helt til Alvenes oppvåkning, slik som dvergene ble, eller om de fikk lov til å vandre rundt i skogene. På den ene siden ønsket Ilúvatar at hans barn skulle være de første etter Ainuene som skulle gå i Midgard. På den annen side sier Treskjegg at han er den eldste av alle vesener i Midgard. Treskjeggs ord tilsidesetter Ilúvatars logikk, selv om det kan ses på som underlig siden Ilúvatar tvang Aulë til å sende dvergene inn i en slags transe-søvn fordi alvene skulle være de førstefødte.

Hvis Treskjegg våknet opp på samme tid som de første alvene ville han ha vært omtrent 11344 år gammel på Bilbos ellevtiførste (111.) fødselsdag, i år 3001 tredje tideverv. Det er ikke kjent hvor lenge før det første tidevervet at dvergene og entene ble skapt.

Statue[rediger | rediger kilde]

Det er planlagt å reise en statue av Treskjegg, av Tim Tolkien, J.R.R.s grand-nevø, nær sistnevntes tidligere hjem i Moseley, Birmingham.

Andre framstillinger[rediger | rediger kilde]

I Ralph Bakshis 1978 animerte versjon av Ringenes herre er det John Westbrook som skaper stemmen til Treskjegg. Stephen Thorne ga stemmen til Treskjegg i BBC Radios serie av boka i 1981.

I Peter Jacksons filmer To Tårn (2002) og Atter en konge (2003) er Treskjegg en kombinasjon av en stor animatronisk modell og en CGI konstruksjon. Stemmen er spilt av skuespilleren John Rhys-Davies, som også spiller dvergen Gimli.

I filmen To Tårn er entene ved Entatinget til å begynne med imot Munti og Pippins ønske om hjelp. Treskjegg bærer dem faktisk bort gjennom skogen, da Pippin får en ide. Han ber Treskjegg om å bære dem til Jarnagard, fordi dette er det Sarumann venter minst, og derfor heller ikke vil se etter dem. Da Treskjegg kommer til kanten av skogen ser han at Sarumanns orker har hugget ned for å bli brensel til Sarumanns krigsmaskiner. Treskjegg tar en impulsiv avgjørelse (antakelig det mest hastige han gjør i hele filmen), og kaller de på de andre entene. De drar til Jarnagard og greier å oversvømme den, ved å rive demningen Sarumann hadde bygd for å lede vekk vannet i elva Jarna.

I boka bestemmer Treskjegg og de andre entene seg for å angripe Jarnagard allerede ved entatinget. Da varer entatinget tre dager, og i løpet av disse dagene er Munti og Pippin sammen med den unge enten Bråbom (Bregalad).