Rohirrim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rohirrim (Sindarin: Hesteherrene) er et folk i J.R.R. Tolkiens Midgard, kjent som fantastiske ryttere. Deres land er Rohan, som ligger nord for Kvitklettene og øst for elven Anduin.

Rohirrim stammer fra Éothéod (Gammel Engelsk: Hestefolk), som bodde lenger nord. Når østerlinger angrep Gondor rundt 2500 i det Tredje tideverv sendte Cirion, daværende riksforstander av Gondor, et bud om hjelp til alle sine naboer, blant annet Éothéod. Éorl Unge, som var leder av Éothéod, skjønte at hvis Gondor falt var håpet ute for Vesten. Han samlet derfor en stor hær og kom til utsetning for Cirion. De nådde frem akkurat i tide til slaget, og under Slaget på Celebrants mark vant Gondor takket være Eorl's hjelp.

Som takk ga Cirion den nordre provinsen av Gondor, Calenardhon, til Éothéod, og Eorl sverget Eorls ed som et vennskap mellom kongerikene. Éothéod kalte seg selv Eorlingas, (Rohansk: Eorls følgere), men på Sindarin ble de kjent som Rohirrim, og deres land var Rohan.

Det er spekulert at rohirrims kultur er inspirert av angelsakserne, blant annet fordi deres språk er nettopp det.

De fleste fra Rohan var høye, lyse i huden, med blå øyne og blondt, langt hår. Lenger vest i Rohan var rohirrim blandet med dunlendingene som egentlig bodde der, og de var derfor lavere og mørkere i øyne og hår.

Autoritetsdata