Rohan (Ringenes herre)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rohan»)
Kongeriket Rohans riksvåpen

Rohan er et fiktivt sted i romanen Ringenes herre av J.R.R. Tolkien. Det ligger nord og vest for Gondor. Grensen i nord er skogen Fangorn og Tåkefjellene, i øst er elven Anduin grense, og i sør Kvitklettene, fjellene som grenser mot Gondor. I nordøst og i vest er grensene ikke klart definert. Ytterst i vest av landet ligger en av Rohans festninger, Helmsdjupet. En annen elv i Rohan er Djupna.

I dette kongeriket, som også blir kalt Riddermarken, lever Hestefolket eller Rohirrim. Det ble grunnlagt av Éorl Unge, ganske sent i det tredje tideverv, og er siden tett knyttet til Gondor. Hovedstaden er Edoras. I Ringkrigens tid var det Théoden sønn av Thengel som var konge.

Under Ringkrigen sendte Sarumann ut en hær av Uruk-hai (store orker) fra Jarnagard, som angrep Hornborg (Helmsdjupet). Etter en lang kamp vant til slutt Rohirrim, og orkene ble drevet på flukt og drept av Huorner utenfor festningen.

Aldburg (Gammelengelsk for Gammel festning) er en av de eldste bebyggelsene i Rohan i verdene Midgard. Det skal visstnok ha vært bygd av Eorl Unge, og ligger i det området kalt Fold som ligger sørøst for det nåværende Edoras. Selv om han og hans familie flyttet til Edoras alt tidlig i Rohans historie, forble Aldburg et sete for de kongelige eller hærførere med høy rang. På den tiden da Krigen om ringen foregikk var Aldburg hjemmet til Éomer, kong Théodens nevø og 3. marsk i Ryttermarken. Det var han som siden ble konge etter sin onkel.

Se også[rediger | rediger kilde]