Faramir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Faramir er en fiktiv figur fra Ringenes herre av J.R.R. Tolkien. Han er den andre sønnen av Denethor II, riksforstander av Gondor. Faramir levde fra år 2983 i det tredje tideverv til år 82 i det fjerde tidevervet.

I Ringkrigen var Faramir Kaptein av Gondor og hadde sin egen tropp med skogmenn fra Ithilien, og han gikk for å være en av de beste mennesklige bueskytterne i sin tid. Etter sin eldre bror Boromirs død, som gikk svært inn på han, ble han hærfører av Gondor. Da Denethor II. fikk høre om sin sønns død ønsket han at det var Faramir som var død og Boromir som levde. Denethor drev Faramir i slaget om den yttere muren i Osgiliath, helt uten håp om seier, og her ble Faramir hardt skadd av en sudringpil fra en flyvende Nazgûl.

Hans far var så sjokkert over dette tilsynelatende dødelige såret at han bestemte seg for å brenne seg selv og Faramir på bål. Mens Beregond og Pippin reddet Faramir fra denne skjebnen døde Denethor på sitt eget bål.

Mens Faramir blir leget for sårene sine i Helbredelsens hus, møter han Éowyn, jomfru av Rohan, og blir forelsket i henne. De gifter seg etter at Ringkrigen er ferdig. Da Aragorn ble konge av Gondor og Arnor, ble Faramir utnevnt til riksforstander av Gondor og fyrste av Ithilien.

Rollen som Faramir blir i filmtrilogien Ringenes herre spilt av David Wenham.

Forgjenger:
 Denethor II 
Gondors riksforstander
(3019 T.T.–82 Fj.T.)
Etterfølger:
 -