Hobsyssel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hobsyssel (eng. The Shire) er et oppfunnet sted i J.R.R. Tolkiens bøker Ringenes Herre og Hobbiten. Stedet, eller regionen, ligger i den nordvestre delen av Eriador eller Arnor i Midgard. Hobsyssel er for det meste bosatt av hobbiter.

Elven Brennvina eller Baranduin var Hobsyssel sin grense mot vest. Det levde også hobbiter i Bukkaborg, på østsiden av elva og på vestsiden av Gammelskogen. Men Bukkaborg var egentlig ikke i en del av Hobsyssel før Kong Elessar skjenket hele området til hobbitene. I nord og sør hadde Hobsyssel egentlig ingen grenser, mens i vest grenset Hobsyssel mot Tårnåsene.

Hobsyssel ble først bosatt i året 1601 i det tredje tideverv. Dette ble det første året i Hobsyssel-kalenderen. Hobbitene (som opprinnelig bodde langt nord i Rhovanion, i dalføret til Anduin) hadde over tiden migrert over Tåkefjellene. Deretter bosatte de seg i forskjellige steder i Dunnland, Cardolan og Rhudaur. Men i året 1601 (eller år 1 ifølge hobbitene) ga kong Argeleb II hobbitene tillatelse til å bosatte seg i landene vest for Baranduin. Hobbitene regnet seg selv etter dette som undersåtter av kongen av Arnor, og sendte derfor noen bueskyttere til noen av slagene mellom Arnor og Angmar. Etter at kongeriket Arnor gikk gradvis i oppløsning forble Hobsyssel et politisk uavhengig område.

Autoritetsdata