Hopp til innhold

Sørmarka (kurs- og konferansesenter)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørmarka
Sørmarka. Fellesbygg. I forgrunnen: Per Palle Storms statue av Martin Tranmæl.
LandNorge
KommuneNordre Follo
Nettstedwww.sormarka.no (no)
Beliggenhet
Kart
Sørmarka
59°48′25″N 10°54′31″Ø

Sørmarka er et kurs- og konferansesenter i Nordre Follo kommune i Akershus, beliggende i utkanten av skogsområdet Sørmarka. Stedet ble opprinnelig bygget som arbeiderbevegelsens interne skoleringssenter da arbeiderhøyskolen på Malmøya ble for liten.

Landsorganisasjonens skole Sørmarka ble startet opp i 1939 på initiativ fra blant andre Haakon Lie. Bakgrunnen for at skolen ble etablert var fagbevegelsen og arbeiderbevegelsens sterke vekst og økende makt. Medlemstallet på fagorganiserte tredoblet seg i løpet av 1930-åra, og Arbeiderpartiet fikk regjeringsmakt. Dette økte behovet for kompetanse blant medlemmene, som bare i liten grad hadde utdanning over folkeskolen. Det var Landsorganisasjonen som finansierte utbyggingen.

Skolen var i virksomhet helt til 1942, da nazistene overtok. At skolen fikk anledning til å drive i tidsrommet 1940-42 hadde sin forklaring i at Norsk Folkehjelp drev skolen offisielt. Fra 1942-45 ble den drevet av de norske nazistene.[1]

I perioder fram til 1960-årene ble Sørmarka benyttet som folkehøgskole. På 1960-tallet og 1970-tallet ble anlegget kraftig rustet opp. I dag benyttes skolen til skolering av ledere og tillitsvalgte i fagbevegelsen. Skoleanlegget leies også ut til andre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sørmarkas historie | Sørmarka». www.sormarka.no (engelsk). Besøkt 20. februar 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata