Per Inge Torkelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Per Inge Torkelsen
Torkelsen.jpg
Født21. mars 1953 (66 år)
Stavanger
Beskjeftigelse Skribent, politiker
Parti Venstre
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Stavanger kommunes kulturpris (2000), Siddisprisen (1987)

Per Inge Torkelsen (født 21. mars 1953 i Stavanger) er en norsk komiker, skuespiller, forfatter, radiokåsør, politiker og selverklært klovn som blant annet er kjent for sine kraftige spissformuleringer, som at han «ønsker kristenrocken til Helvete» og «gi ungdommen en flaske brennevin før idretten tar dem». I 2007 ble han i kommunestyrevalget valgt inn i bystyret i Stavanger for Venstre. Han var kandidat nummer 59 for Venstre, men ble kumulert opp til en 6. og fast plass i bystyret. I 2011 ble han gjenvalgt. Denne gangen klatret han fra 63. til 5. plass og fast plass i bystyret.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Torkelsen er utdannet adjunkt med lærerskole og engelsk grunnfag, men er best kjent som humorist. Han har jobbet som postmann, skraphandler og illusjonist, og han har vært norgesmester i tryllekunst. Artistnavnet han brukte var Monsieur M. Han har holdt foredrag for bedrifter og vært engasjert debattant. Han har også vært programleder på barne-tv og hadde i en periode faste innslag i Norge Rundt.

Torkelsen har lenge vært medlem av partiet Venstre. På slutten av 1970-tallet var han leder i Rogaland Unge Venstre. Fra 1980 satt han en periode i kommunestyret i hjembyen Stavanger for Venstre. Han var leder i Eiganes og Våland Bydelsutvalg 2003-2007. Han sitter nå i bystyret.

Han var bare 15 år da han gjorde seg bemerket i riksmediene første gang. Da lurte han arkeologene ved Stavanger museum ved å legge fem kinesiske mynter i et utgravingsfelt i Stavanger. På slutten av 1960-tallet ble Stavanger kretsfengsel og noen andre bygninger på torget i Stavanger revet, og arkeologer drev samtidig utgravinger. Stavanger museum sendte ut pressemeldinger om funnet, og snart var saken kjent over hele landet. Men etter en tid kontaktet Per Inges far Stavanger Aftenblad for å fortelle sannheten.

Virke[rediger | rediger kilde]

Torkelsen er kjent som en talsmann for røykerne og har flere ganger harselert rundt dette temaet. Han er også en ivrig tegneseriesamler og eier en av norges største samlinger med tegneserier som teller over 28 000 hefter. De fleste av dem er utstilt i Barnemuseet i Stavanger. Han er også kjent for lanseringa av bøkene "Den store stygge idrettsboka", "Den store norske begravelsesboka", Ikkje heilt rektige og den kontroversielle "Den store, stygge eldreboka". Han har utover dette hatt suksess med revygruppen Løgnaslaget (sammen med Dag Schreiner og Steinar Lyse). De har også spilt inn flere plater.

Torkelsen var en av stifterne av Den Store Norske Humorfestivalen som hvert år foregår i Stavanger.

Siden 2003 har han vært fast ukentlig kåsør i radioprogrammet Norgesglasset på NRK-radio.

I 2007 sendte NRK dokumentaren Faktor – Klovn til fjells hvor Kjell Fuglehaug inviterte Per Inge Torkelsen opp på høyfjellet til hytta hans for å prøve å overbevise Per Inge om at det var bra med skiturer og isfiske.

Per Inge Torkelsen i Stavanger 2014.

I 2000 vakte Torkelsen debatt da han lanserte boka Den store stygge eldreboka (egentlig ville han kalle boken sin for Drep de eldre), som inneholder en rekke negative karakteristikker av eldre. I boka skrev Torkelsen blant annet at pensjonister som har mye penger, bør betale for seg, for at minstepensjonister uten annen inntekt, alenemødre og familier i etableringsfasen skal få det bedre. På grunn av dette ble han både drapstruet og flere ganger angrepet på gata. Samme år politianmeldte han Rogalands Avis og en innringer som i avisa oppfordret «gode pensjonister» til å skyte humoristen. Da anmeldelsen ble henlagt klagde han avisa inn for PFU, men utvalget fant ikke at avisa brøt med god presseskikk.[1] Torkelsen uttalte at han hadde ventet bråk etter sitt oppgjør med det han kaller "Frp-holdningene" blant de eldre, men ikke mordtrusler og fysiske angrep.[trenger referanse]

Torkelsen vakte debatt med Den store norske begravelsesboka fra 1996.[trenger referanse]

I 1992 lanserte han humorboka Den store stygge idrettsboka, hvor han rakket ned på idretten. Han ble like etter utgivelsen saksøkt av spydkaster Trine Hattestad på grunn av injurierende påstander om doping. Saken ble avgjort i forliksrådet der Torkelsen sa seg villig til å betale 100 000 kr i oppreisning.

Konferansier[rediger | rediger kilde]

I pinsehelgen 2006 var han konferansier for teaterfestivalen i Sandnes der det var 13 forskjellige teatre. Han var fra høsten 2006 til våren 2008 instruktør for Teaterverkstedet Ganddal som i samarbeid med Rogaland Amatørteater stod for teaterfestivalen.

Instruktør[rediger | rediger kilde]

Som instruktør for Teaterverkstedet Ganddal har han instruert tre stykker:

  • Zapp på ein måde
  • Pengane eller livet
  • Heilt knekt

Disse tre forestillingene ble en stor suksess både for Torkelsens og Teaterverkstedet Ganddals rykte.

Bokutgivelser[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album

Løgnaslaget[rediger | rediger kilde]

Deltar på[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ PFU-sak 022/01 Arkivert 27. september 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]