Epleblomstmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Pasiphila rectangulata)
Hopp til navigering Hopp til søk
Epleblomstmåler
Epleblomstmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pasiphila rectangulata
Linnaeus, 1758
Chloroclystis rectangulata,
Rhinoprora rectangulata
Norsk(e) navn: epleblomstmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Pasiphila
Habitat: særlig frukthager
Utbredelse: Palearktis, innført til Nord-Amerika

Epleblomstmåler (Pasiphila rectangulata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den finnes nord til Møre og Romsdal i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 15 – 20 mm), slank, smalvinget, mer eller mindre grønnaktig måler. Denne variable arten kan ligne på kronemåleren (Chloroclystis v-ata), men mangler en svart V i forvingen. Fargen varierer fra nøytralt grå til ganske skarpt grønn. Forvingen har flere lyse og mørke tverrlinjer, vanligvis et markert, bredt, mørkere bånd i midten, men dette kan være ganske utydelig. Bakvingen er farget som forvingen. Larven er lysgrønn med en smal, rød stripe langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten kan finnes i skog, hager og parker og på buskmark, men kanskje særlig i frukthager. Larven lever på blomstene av frukttrær i rosefamilien, blant andre eple (Malus spp.), pære (Pyrus spp.), slåpetorn (Prunus spinosa) og hagtorn (Crataegus spp.). De voksne målerne flyr i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Nord-Afrika, over hele Europa og videre østover til Kurilene, Japan og Korea. Den ble også innført til den nordøstlige delen av Nord-Amerika rundt 1970, og har nå spredt seg vestover i alle fall til Ontario ([1]). I Norge er den funnet nord til Møre og Romsdal.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]