Hopp til innhold

Målere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Egentlige målere»)
Målere
Nomenklatur
Geometroidea,
Geometridae
Leach, 1815
Populærnavn
målere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
GruppeStorsommerfugler
Økologi
Antall arter: 22 000 i verden
1 647 i Europa
ca. 280 i Norge
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: kosmopolittisk
Inndelt i
Larvens bevegelse er opphav til gruppens navn. Når den går, «tar den mål» av underlaget.

Målerne (Geometroidea) er en stor familie av sommerfuglene som sammen med de to små familiene Sematuridae og Praktmålere utgjør en overfamilie (målere i vid forstand). Gruppens navn kommer av larvenes (åmenes) måte å krype på, som om de «tar mål» på underlaget.

Målere lever på planter, på bladene av urter og trær, i larvestadiene. De voksne sommerfuglene (imago) besøker blomster på jakt etter nektar.

Målere tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der målerens indre og ytre organer endres. Puppestadiene kan finne sted på ulike steder, men for de fleste arter velger i strølaget på jordbunnen, mellom visne blad, i mose og lignende steder. Mens andre arter graver seg ned like under jordoverflaten.

Inndeling

[rediger | rediger kilde]

Målernes (Geometroidea) søstergruppe er Drepanoidea.

To mindre grupper (Sematuridae og Uraniidae) regnes ikke til de egentlige målerne (Geometridae), og kan også plasseres i en underfamilie for seg, Uranioidea. Noen ganger blir familien Hedylidae plassert i Geometroidea, men det er mer vanlig å regne den som nært beslektet med dagsommerfuglene. I Europa er bare Uraniidae representert med én art.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]