Otto Skorzeny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Otto Skorzeny
Bundesarchiv Bild 101III-Alber-183-25, Otto Skorzeny.jpg
Født12. juni 1908
Wien
Død5. juli 1975 (67 år)
Madrid
naturlige årsaker
GravlagtDöbling Cemetery
Beskjeftigelse Offiser
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
NasjonalitetØsterrike
Medlem avSchutzstaffel
Utmerkelser Det tyske kors i gull, Jernkorsets ridderkors med eikeløv, Østfrontmedaljen
TroskapTyskland Tyskland til 1945
Tjenestetid19311945
Militær gradSS-Obersturmbannführer
EnhetFlag of the Schutzstaffel.svg Schutzstaffel
Deltok iAndre verdenskrig
*Østfronten
* Ardenneroffensiven (Operasjon Greif)

Otto Skorzeny (født 12. juni 1908 i Wien, død 6. juli 1975 i Madrid) var en tysk offiser i Waffen-SS. Skorzeny hadde graden SS-Obersturmbannführer (tilsvarer oberstløytnant). Han hadde et stort arr i ansiktet etter en duell.

Skorzeny fikk Jernkorsets ridderkors da han den 12. september 1943, på ordre fra Hitler, ledet gruppen fra SS-Jäger Battalion Mitte som han var kommandør over, og frigjorde Benito Mussolini fra Gran Sasso d'Italia.

SS-Jäger Battalion Mitte og Skorzeny ble i 1944 sendt til Budapest for å forhindre Miklós Horthy fra å inngå en separatfred med Stalin (Operasjon Panzerfaust). Skorzeny hadde på denne tiden rykte på seg for å være den farligste mannen i Europa. Senere i under Ardenneroffensiven var han kommandør over Panzer Brigade 150, som var en brigade utrustet med amerikanske, beslaglagte Shermanstridsvogner og soldater kledd i amerikanske uniformer (Operasjon Greif), som skulle infiltrere de amerikanske styrkene.

Skorzeny ble arrestert i mai 1945. Han ble tiltalt for å ha brutt Haag-konvensjonen av 1907 i forbindelse med Operasjon Greif, men Dachaus militære tribunal frikjente ham. Han ble så satt i en interneringsleir i Darmstadt i påvente av å bli stilt for en denazisfiseringsdomstol. Han rømte fra leiren i 1948 og drog til Frankrike, siden til Francos Spania. Han var en tid rådgiver for Nasser. Han ble også utpekt som grunnlegger av ODESSA.

militærDenne militær- og personrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.