Hopp til innhold

ODESSA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen (ODESSA) – norsk: organisasjon av tidligere SS-medlemmer – er angivelig et nettverk opprettet av tidligere SS-offiserer mot slutten av andre verdenskrig for å hjelpe nazister med å rømme fra krigsoppgjøret.

Nettverket er angivelig basert i Buenos Aires og hadde forbindelser til Tyskland, Sveits, Italia og Vatikanstaten, og skal ha hjulpet Adolf Eichmann, Josef Mengele, Erich Priebke og mange andre krigsforbrytere med å søke tilflukt i Latin-Amerika.

Den amerikanske Counterintelligence Corps, som drev med kontraspionasje, ble i 1946 eller 1947 oppmerksomme på organisasjonen ODESSA. Dette var et undergrunnsnettverk som ble opprettet av SS-offiserer og som fungerte som et nettverk mellom ulike organisasjoner. Desto flere naziforbrytere som begynte å flykte, desto mer presset dette nettverket myndighetene i Argentina til å gjøre noe. Dette førte igjen til gode kontakter mellom Argentina og Tyskland i 1944.[1]

Historieprofessor Gerald Steinacher skriver i boken Nazis auf der Flucht. Wie Kriegsverbrecher über Italien nach Übersee entkamen (Studien Verlag, 2008) at ODESSA ikke er noe annet enn en myte. Den tyske historikeren Wolfgang G. Schwanitz skriver at ODESSA var reelt nok og en betegnelse brukt av USAs etterretning fra 1947. Flere hundre amerikanske etterretningsrapporter fra 1947 av bruker betegnelsen ODESSA og er Schwanitz mener det neppe er oppdiktet av amerikanske agenter. Schwanitz mener at ODESSA i det minste var en paraplyorganisasjon eller en felles plattform for samarbeidende grupper eller individer.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Christian Cwik: The other immigration to Argentina: The case of Adolf Eichmann, Revista Clío América
  2. ^ Schwanitz, Wolfgang G. (2010). Steinacher, Gerald, red. «Nazis on the Run». Jewish Political Studies Review. 1/2. 22: 116–122. ISSN 0792-335X. Besøkt 11. september 2021.