Opel Kadett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Opel Kadett ble etter krigen produsert i Russland under navnet Moskvitch
Opel Kadett
Opel Kadett A.jpg
ProdusentOpel
Produsert19371940
19621992.
Generasjoner6
EtterfølgerOpel Astra

Opel Kadett var en bilmodell fra den tyske bilprodusenten Opel. Modellbetegnelsen var i bruk fra 1937 til 1940 og fra 1962 til 1992.

Første generasjons Kadett 1937 - 1940[rediger | rediger kilde]

Opel lanserte modellen i 1936. Frem til andre verdenskrig ble bilen produsert i Tyskland. Etter krigen ble hele produksjonsutstyret tatt som krigsbytte og flyttet til Russland hvor produksjon av modellen ble gjenopptatt i 1947 under navnet Moskvitch

Kadett A[rediger | rediger kilde]

Første Kadett A kom i oktober 1962. Den kom som vanlig sedan og i tillegg luksusmodell (L), coupé, og stasjonsvogn. Den ble produsert frem til juli 1965. Da var det produsert 649 512 stykk.

Kadett B[rediger | rediger kilde]

Opel Kadett B

Kadett B ble produsert fra 1966 til 1973. Den kom som både to- og firedørs vanlig sedan. I tillegg kom den som tredørs stasjonsvogn og to typer coupé, vanlig (Kiemen) og fastback (Coupé F). I tillegg kom Coupé som Rallye, både med 1,1l med doble forgassere, og med 1,9 l motor fra Opel Rekord. Man kunne også få Rallye Sprint, som fikk doble forgassere, og annen bakakselutveksling. En luksuriøs spesialutgave med svart vinyltak ble kalt Opel Olympia og solgte i 80 000 eksemplarer.

I en kort periode i 1960-åra ble Kadett solgt i USA, gjennom Buickforhandlere. Både Kadett A og Kadett B var relativt enkle biler som hadde som hensikt å konkurrere med markedslederen VW-bobla. Dens enkle design fikk det amerikanske bilbladet "Car & Driver" til å publisere en nedlatende test som inneholdt bilder av bilen på en bilopphogging. Dette førte til at GM lot være å reklamere i C&D i flere måneder.

Kadett C[rediger | rediger kilde]

Opel Kadett C
Opel Kadett C Coupe front 20080206.jpg
Tekniske data
HjuldriftBakhjulsdrift

I 1973 kom Kadett C. Den ble også produsert av Isuzu i Japan og solgt som Isuzu Gemini på asiatiske og australske markedet. I Sør-Korea produserte Daewoo en versjon kalt Daewoo Maepsy. I USA som Chevrolet Chevette Britiske Vauxhall Motors Chevette var også i hovedsak en Kadett, men med finere interiør og en helt annerledes Vauxhall-designet front, som også Opel senere valgte å bruke på Manta fra 1976. I tillegg hadde Chevette 1256cm³ OHV Vauxhall motor i stedet for Kadettens 1 196 OHV Opel motor. Det kom en kortere versjon kalt Kadett C City, basert på Vauxhall Chevette kombi. Dette var Opels første av denne typen.

Opel sluttet produksjonen av Kadett i 1979. Vauxhall fortsatte å produsere Chevette frem til 1984. Etter 1979 ble Vauxhall Chevette importert til Tyskland i et par år for å tilfredsstille tilhengere av bakhjulsdrift. Kadett C var siste generasjon Kadett med bakhjulsdrift.

Kadett C er nå en populær bil for samlere og rånere. Spesielt populær er Kadett C Coupé. Mest populær er Kadett C Coupé Rallye og GT/E-modellene. Disse kom med Opels 1 897cm³ CIH motor med Bosch bensininnsprøytning. Seinere kom de med 1 979cm³ CIH motor. Det er svært få slike i engelske utgaver med rattet på høyre side.

Enda sjeldnere er Aero-Kadetten. Den hadde avtagbart Targatak. Disse ble produsert i svært begrenset antall av Karosserie Baur i Stuttgart.

Kadett C er blitt en svært vanlig bil å bygge om. Ved å sette inn forhjulsopphenget fra Kadett C 1,6, kraftigere bakaksel, girkasse, mellomaksel, dempesystem og oppdimensjonerte bremser, kan en sette inn alt fra 2,0l Calibra Turbomotor (C20LET) til 2,4i Omegamotor. Skal en sette inn motorer fra forhjulstrekk må en bygge om motoren med ombyggingssett fra Opel Manta B 1,8i motorer. På forhjulsopphenget bør en forsterke mer enn det som er originalt på 1 600 opphenget. Bakakslingen kan tas fra Kadett C 1,6, men denne kan være noe svak, som alle andre bakakslinger fra Opel. Det går og å bygge om bakakslinger fra Ascona B. Om ønskelig passer en del bakakslinger fra Volvo. Disse trenger å få sveist over fjærskålene fra Kadetten, og hengt opp i 4-link. Girkassen kan tas fra de fleste Opler med bakhjulstrekk, med de fleste må tunnelen til girkassen bygges om. Det enkleste er å bygge om slik at Kadetten får oppheng og drivverk tilsvarende en Kadett GT/E.

Kadett D[rediger | rediger kilde]

Opel Kadett D
Opel Kadett D 1 v sst.jpg
Tekniske data
HjuldriftFramhjulsdrift

I 1979 kom Kadett D, Opels første bil med fremhjulsdrift. I England ble den under produksjon av Vauxhall kalt Astra Mk.1. Vauxhall begynte ikke produksjonen før i april 1980. Kadett D kom som tre- og femdørs-utgave samt stasjonsvogn. Det kom og noen få to- og firedørs sedanutgaver, med liknende karoseri som de tre- og femdørs. Men de forsvant fort av markedet.

Det var stor teknisk forskjell på Kadett D og Kadett C. Mye større enn fra Kadett C og Kadett B. Ikke bare på grunn av forhjulsdriften, men den var den første med Opels nye motordesign. Den hadde nå aluminiumsblokk og hydrauliske ventilhetter. Den kom i 1 300cm³ og 1 600cm³ motorer. Senere kom en 1 800cm³ motor som ble brukt på Kadett GTE-modellene. Denne motorserien ble også brukt på andre modeller som Corsa og Ascona.

Kadett E[rediger | rediger kilde]

Opel Kadett E
Opel Kadett E Caravan.jpg
Tekniske data
HjuldriftFramhjulsdrift

Arvtageren til Kadett D var Kadett E som kom i 1984. Den ble utnevnt til «Årets bil» i 1985. Dette mye på grunn av dens avanserte, aerodynamiske karosseridesign. Kadett E kom i både tre-, fire og femdørsversjon, samt en kabrioletversjon i 1987, designet av Bertone i Torino, Italia. I 1984 ble motorene økt til 1 400, 1 800 og en ny 1 998cm³ motor. 1 998cm³ motoren ble brukt i GSi og Vauxhall Astra GTE-versjonene. I 1988 kom en 16 ventilers twin cam-versjon, utviklet for GSi-utgaven. Denne ytte 156 hk (115 kW).

I slutten av 1980-årene og tidlig i 1990-årene ble sørafrikanske Kadett GSier kalt Superboss. De ble utrustet med en kraftigere 2 liters motor som ytte 125 kW. Den ble brukt i billøp i Sør-Afrika

I Brasil ble Kadett E introdusert som Chevrolet Kadett, men tredørs stasjonsvognen ble kalt Chevrolet Ipanema.

Kadett E formet basisen for Daewoo Le Mans (som senere ble Daewoo Cielo, Racer og Nexia) i Sør-Korea, og Heaven i Chile (Nexia var HB versjon), som ble solgt i USA som Pontiac LeMans, og i Canada som Passport Optima. Nexia blir fremdeles produsert ved Daewoo-fabrikken i Asaka, Usbekistan. Cielo ble produsert frem til 2005 ved en semi-uavhengig (fra GM) fabrikk i Craiova i Romania.

Kadett F[rediger | rediger kilde]

I 1992, bestemte GM Europa seg for å standardisere modellnavnene. Opel tok navnet fra Vauxhalls, Astra. Bare i Sør-Afrika ble biler produsert under navnet Kadett frem til 1999. Da tok alle modeller det felles navnet Astra.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]