Subaru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Subaru Corporation
Fuji Heavy Industries (FHI)
Org.formBørsnotert selskap
BransjeKjøretøyindustri
Etablert15. juli 1953
Eier(e)Fuji Heavy Industries Ltd.
MorselskapFuji Heavy Industries Ltd.
HovedkontorEbisu (Japan)[1]
LandJapan
Produkt(er)bil
flyprodusent[2]
Grunnlegger(e)Chikuhei Nakajima, Nakajima Aircraft Company
Antall ansatte 16 961[3] (2022)
Nettsted
Kart
Subaru
35°38′49″N 139°42′48″Ø

Subaru er et japansk bilmerke. Subaru er bilproduksjonsselskapet til Fuji Heavy Industries Ltd., og er i Norge representert med modellene Trezia, Impreza, Forester, Levorg, Legacy, Outback og XV. Høsten 2011 ble Trezia introdusert som erstatning for Justy. Modellen er en søstermodell til Verso-S. Den produseres av Toyota og har i motsetning til øvrige Subaru-modeller forhjulsdrift.

Subaru-modellene har hatt flere klassiske kjennetegn: Mest vanlig er bilene med levert med firehjulstrekk (kalt All Wheel Drive) og med boksermotor men også levert med forhjulstrekk og rekkemotor.

Logoen til Subaru er stilisert etter stjernehopen Pleiadene.

Subaru-navnet kommer av det japanske navnet for stjernebildet Pleiadene. Dette japanske ordet betyr «å regjere» eller «samle». Dette stjernebildet går igjen i logoen, der de seks stjernene representerer de seks selskapene som ble slått sammen for å danne Fuji Heavy Industries Ltd. etter andre verdenskrig. Ovalen rundt stjernene symboliserer at de er en del av en større stjernebilde.

Historie[rediger | rediger kilde]

Subaru startet som «Flyets forskningslaboratorium» i 1917, ledet av Chikuhei Nakajima. I 1931 ble selskapet reorganisert under navnet «Nakajima Aircraft Co., Ltd». Ved slutten av andre verdenskrig ble Nakajima Aircraft reorganisert på nytt. Denne gangen under navnet Fuji Sangyo Co, Ltd. I 1946 lagde selskapet sin første Rabbit motorscooter med reservedeler fra fly brukt under krigen. I 1950 ble selskapet delt inn i tolv mindre selskaper og i tidsrommet 1953-1955 ble fire av disse og et nydannet selskap fusjonert til det vi i dag kjenner som Fuji Heavy Industries.

Motorsport[rediger | rediger kilde]

Subaru Impreza WRX STi.
Dette eksemplaret har fått ettermontert skvettlapper med STi logo

Subaru er spesielt kjent for sin store satsing på rally, der norske Petter Solberg ble verdensmester i 2003 i en Subaru Impreza WRC 2003. Tidligere verdensmestre i rally som kjørte Subaru: 2001Richard Burns, Storbritannia og 1995Colin McRae, Storbritannia. Subaru vant også konstruktørmesterskapet i 1995, 1996 og 1997. I 2008 trakk Subaru seg ut av rallysporten på grunn av den globale finanskrisen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]