Subaru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Subaru er et japansk bilmerke. Subaru er bilproduksjonsselskapet til Fuji Heavy Industries Ltd., og er i Norge representert med modellene Trezia, Impreza, Forester, Legacy, Outback og XV. Høsten 2011 ble Trezia introdusert som erstatning for Justy. Modellen er en søstermodell til Verso-S. Den produseres av Toyota og har i motsetning til øvrige Subaru-modeller forhjulsdrift.

Subaru-modellene har hatt flere klassiske kjennetegn: Mest vanlig er bilene med levert med firehjulstrekk (kalt All Wheel Drive) og med boksermotor men også levert med forhjulstrekk og rekkemotor.

Subaru-navnet kommer av det japanske navnet for stjernebildet Pleiadene. Dette japanske ordet betyr «å regjere» eller «samle». Dette stjernebildet går igjen i logoen, der de seks stjernene representerer de seks selskapene som ble slått sammen for å danne Fuji Heavy Industries Ltd. etter andre verdenskrig. Ovalen rundt stjernene symboliserer at de er en del av en større stjernebilde.

Historie[rediger | rediger kilde]

Subaru startet som «Flyets forskningslaboratorium» i 1917, ledet av Chikuhei Nakajima. I 1931 ble selskapet reorganisert under navnet «Nakajima Aircraft Co., Ltd». Ved slutten av andre verdenskrig ble Nakajima Aircraft reorganisert på nytt. Denne gangen under navnet Fuji Sangyo Co, Ltd. I 1946 lagde selskapet sin første Rabbit motorscooter med reservedeler fra fly brukt under krigen. I 1950 ble selskapet delt inn i tolv mindre selskaper og i tidsrommet 1953-1955 ble fire av disse og et nydannet selskap fusjonert til det vi i dag kjenner som Fuji Heavy Industries.

Motorsport[rediger | rediger kilde]

Subaru Impreza WRX STi.
Dette eksemplaret har fått ettermontert skvettlapper med STi logo

Subaru er spesielt kjent for sin store satsning på rally, der norske Petter Solberg ble verdensmester i 2003 i en Subaru Impreza WRC 2003. Tidligere verdensmestre i rally som kjørte Subaru: 2001Richard Burns, Storbritannia og 1995Colin McRae, Storbritannia. Subaru vant også konstruktørmesterskapet i 1995, 1996 og 1997. I 2008 trakk Subaru seg ut av rallysporten på grunn av den globale finanskrisen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]