Opel Astra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Opel Astra
Opel Astra Stufenheck 1.6 Edition (J, Facelift) – Frontansicht, 10. März 2013, Velbert.jpg
ProdusentOpel
Produsert1991
Designer
KlasseLiten familiebil
Karosserityper
Generasjoner5
Forgjenger(e)Opel Kadett
Tekniske data
Lengde4 050 millimeter
Motor

Opel Astra er en liten familiebil utviklet og produsert av Opel, da et underselskap av General Motors. Modellen selges under Opel-merkenavnet i Europa (unntatt Storbritannia), Japan, Irland, Midtøsten, Nord-Afrika, Sør-Afrika og India, under Vauxhall-navnet i Storbritannia, under Holden-navnet i Australasia og under Chevrolet i Latin-Amerika. I Russland selges modellen både under Opel og Chevrolet. Fra 2007 av selges modellen også i USA og Canada som Saturn Astra.

Astra bygges i Tyskland, Belgia, Storbritannia, Brasil, Sør-Afrika, India, Polen, Ukraina og Russland, i tillegg til montering i flere andre land.

Frem til 2007 har det vært tre generasjoner av modellen, navngitt etter påfølgende bokstaver fra det latinske alfabetet. Opel har valgt å fortsette generasjonene etter Opel Kadett, og dermed heter den første generasjon Opel Astra Astra F, da siste generasjon Kadett var Kadett E. Modeller solgt under andre merkenavn enn Opel har også andre generasjonsnavn, avhengig av modellhistorien i de respektive markeder.

Astra F[rediger | rediger kilde]

Astra F debuterte i 1991, og dermed adopterte også Opel Astra-navnet, et navn som ble brukt for de to siste generasjoner Kadett (Kadett D og Kadett E) i Storbritannia under Vauxhall-navnet. Modellen var tilgjengelig som tre- eller femdørs kombi, sedan og stasjonsvogn, kjent som Caravan. En cabrioletutgave var også tilgjengelig, designet og bygget av italienske Bertone. Astra F gikk ut av produksjon i 2001.

Astra F ble lansert i Sør-Afrika i 1992, hvor den ble produsert på lisens av Delta. Her ble Kadett-navnet beholdt frem til 1999 for hatchback-modellene, mens sedan og stasjonsvogn het Astra.

Astra ble tilgjengelig under Holden-navnet i Australasia, først i New Zealand i 1995, så i Australia fra 1996. De første modellene ble importert fra Storbritannia, mens dagens modell produseres i Belgia. Den opprinnelige Holden Astra var en Nissan Pulsar med Holden-logoer.

Astra F fikk en ansiktsløftning i 1995, da Opel lanserte sin nye Ecotec-motor.

Astra G[rediger | rediger kilde]

Astra ble lansert i Europa i 1998. Den var tilgjengelig som tre- eller femdørs hatchback, firedørs sedan og to spesialutgaver: Astra Coupé og Astra Cabrio, begge designet og bygget av Bertone.

Produksjonen av Astra G fortsatte på GMs fabrikk i Polen, og selges også som Chevrolet Astra i Brasil.

Astra DTM[rediger | rediger kilde]

Astra G-serien var også basis for en løpsutgave av Astra, som konkurrerte i Deutsche Tourenwagen Masters (DTM)-serien. Til tross for at flere biler deltok i løpene tok kun én bil noen god plassering, med Manuel Reuter bak rattet, en andreplass i 2000-sesongen. Bilene hadde blant annet måkevingedører, og var utstyrt med en 4.0-liters V8-motor med omkring 500 hestekrefter.

Astra XTreme[rediger | rediger kilde]

Astra XTreme var en konseptbil presentert på bilutstillingen i Genève i 2001. Den var utstyrt med en 4.0-liters V8-motor med 444 hestekrefter, måkevingedører, fempunkts setebelter og en rekke karosserideler i karbonfiber.

Astra H[rediger | rediger kilde]

Astra H ble lansert i Europa i mars 2004. Den var basert på GMs nye Delta-plattform, og størrelsen hadde økt betraktelig fra de tidligere generasjoner. Astra H ble først lansert som femdørs hatchback, før en femdørs stasjonsvogn og en sportsligere tredørs hatchback ble tilgjengelig fra sent i 2004.

Astra OPC/VXR[rediger | rediger kilde]

I 2005 introduserte Opel sin OPC-utgave av Astra GTC (kalt Astra VXR i Storbritannia), som er utstyrt med en 2.0-liters turbomatet Ecotec-motor med 240 hestekrefter. Standardutstyr er blant annet sekstrinns manuell girkasse, xenon-hovedlykter og 18" lettmetallfelger.

Google street view[rediger | rediger kilde]

Google har i samarbeid med Opel en avtale om å benytte Opel Astra G og nå Opel Astra H som basis for sine kamerakjøretøy i europa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]