Akasieslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Akasieslekten
Nomenklatur
Acacia
Mill.[1], 1754
Populærnavn
akasieslekten
Hører til
mimosafamilien,
erteblomstfamilien,
Fabales
Økologi
Antall arter: ca. 1370
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden
Inndelt i
Acacia drepanolobium
Acacia sp.

Akasieslekten (latin: Acacia) er en ikke-monofyletisk slekt av busker og trær innenfor blant annet mimosafamilien (Mimosoideae), som antakelig er en underfamilie under erteblomstfamilien (Fabaceae). Alternativt kan mimosafamilien plasseres under gruppen Leguminosae sammen med erteblomstfamilien.

Akasieslekten lar seg vanskelig klassifisere. Den har vært foreslått oppdelt i fem slekter:

Dette ble ratifisert 30. juli 2005 ved den internasjonale botaniske kongress i Wien. Typearten er nå Acacia penninervis.

Slekten ble beskrevet fra funn i Afrika av Carl von Linné i 1773. Slekten har arter i hele den tempererte og subtropiske verden, både Nord-Amerika, Sør-Amerika, Afrika, Asia og Australia.

Tre slekter vokser vilt i Jordan og Sinai, hvor de trolig ble domestisert for jordbruk en gang for 5-10 000 år siden.

Akasie dyrkes stort sett på plantasjer i Asia og Australia. Tresorten brukes i papirindustrien, samt til hagemøbler og parkett. Regnskogfondet anbefaler forbrukere å unngå produkter laget av akasie, av hensyn til miljø og menneskerettigheter. Akasie er dessuten en viktig næringskilde for dyr, for eksempel den afrikanske sjiraffen.

Akasiehonning er ikke laget av nektar fra egentlige akasier, men kommer fra et annet treslag, robinia (Robinia pseudoacacia), også kalt falsk akasie.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Genus: Acacia Mill. - Germplasm Resources Information Network (GRIN)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]