Cecil Rhodes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cecil Rhodes
CecilRhodes.jpg
Født 5. juli 1853
Storbritannia Bishop's Stortford i Storbritannia
Død 26. mars 1902 (48 år)
Kappkolonien Muizenberg i Kappkolonien (nåværende Sør-Afrika)
Utdannet ved Oriel College
Nasjonalitet Storbritannia

Cecil John Rhodes (født 5. juli 1853 i Bishop's Stortford i England, død 26. mars 1902 i Muizenberg i Kappkolonien) var en britisk imperialist og grunnlegger av kolonien Rhodesia, siden 1980 kjent som Zimbabwe. Kolonien Rhodesia ble oppkalt etter ham. Han tjente seg rik på det sørlige Afrikas naturressurser.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Rhodes var sønn av en anglikansk prest. Han reiste som ung mann for første gang til Afrika av helsemessige årsaker, men snart begynte han å tjene gode penger på gruvedrift i Kimberley diamantgruve.[trenger referanse] I 1888 dannet han et eget selskap, De Beers Consolidated Mines (som fremdeles eksisterer).

Imperialisten[rediger | rediger kilde]

Rhodes hadde store visjoner om britisk herredømme i Afrika.[trenger referanse] Hans kongstanke var å få bygget en jernbane gjennom hele Afrika, fra sør til nord.

Etter å ha vendt tilbake til hjemlandet, studerte han ved Oriel College i Oxford. På grunn av helsen måtte han snart reise til varmere klima igjen.

Tilbake i Sør-Afrika gikk han inn i politikken og i 1890 ble han statsminister i Kappkolonien. Han ble også direktør for South Africa Company, som administrerte omtrent det samme området som nåværende Zimbabwe. I 1896 gikk han av som statsminister etter at hans venn Leander Starr Jameson hadde ledet felttog inn på boernes områder i Transvaal. Han forble en ledende person i det politiske liv i det sørlige Afrika, spesielt under boerkrigen.[trenger referanse]

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Han var i hele sitt relativt korte liv plaget av helsen. Rhodes legat, som kun tildels utenlandske studenter som ønsker å studere ved University of Oxford, ble opprettet i hans testament.