Danske Bank Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Danske Bank Norge
Danske Bank logo.svg
Forretningsbanken Trondheim.jpg
Danske Bank i Norges hovedkontor, Søndre gate, Trondheim
Org.formNorskregistrert utenlandsk foretak
Org.nummer977 074 010
BransjeBank
MorselskapDanske Bank
Datterselskap Danske InvestRediger på Wikidata
Hovedkontor TrondheimRediger på Wikidata
LandNorge
Nettsted Offisielt nettsted

Danske Bank Norge er Danske Banks norske virksomhet med forretningskontor i Trondheim. Danske Bank i Norge har 31 kontorer og 1 000 medarbeidere. Danske Bank er et nordisk finanskonsern og den tredje største banken i det norske markedet, med ca 270 000 kunder og en markedsandel på 5 %. Den norske virksomheten var tidligere merkevaren Fokus Bank som ble kjøpt av Danske Bank i 1999. Fokus Bank endret navn til Danske Bank 15. november 2012, da virksomhetene til Danske Bank i alle land fikk felles merkenavn. Banken har også et større avdelingskontor i Stortingsgaten i Oslo. Fokus Bank ble opprettet i 1987 etter fusjon av Buskerudbanken, Bøndernes Bank, Forretningsbanken og Vestlandsbanken.[1]

Bankens historie[rediger | rediger kilde]

Danske Bank i Norge sitt hovedkontor er fortsatt i Trondheim hvor den norske delen av bankens historie startet med etableringen av Privatbanken i Trondheim i 1859. Bankens hovedkontor ligger i de samme lokalene som Forretningsbanken i sin tid eide.

1859 Privatbanken i Trondheim etableres[rediger | rediger kilde]

Privatbanken i Trondheim var Trondheims aller første forretningsbank og den fjerde i Norge. De syv bankene som senere fusjonerte til Fokus Bank, ble alle grunnlagt i perioden 1868–1932.[2]

1918 Forretningsbanken etableres[rediger | rediger kilde]

Forretningsbanken var et barn av høykonjunkturen under og etter første verdens-krig. Banken åpnet i egne lokaler i Olav Trygvasons gate 12.

1929 Forretningsbanken flytter på seg[rediger | rediger kilde]

Forretningsbanken kjøper og flytter inn i Søndre gt. 15. For sin tid en moderne og standsmessig bankbygning.

1934 Forretningsbanken kjøper Privatbanken[rediger | rediger kilde]

Privatbanken har store problemer. Samtidig ønsker Norges Bank en reduksjon og konsolidering av bankene i Trondheim. Forretningsbanken tar utfordringen, kjøper Privatbanken og blir den største privateide banken nordafjells.

1963 Forretningsbanken og Den Nordenfjeldske Kreditbank fusjonerer[rediger | rediger kilde]

Et næringsliv i vekst trenger en større og sterkere bank. Dette fører til at Forretningsbanken og Den Nordenfjeldske Kreditbank fusjonerer. Fusjonen bød på mange utfordringer, men Trondheim fikk en stor forretningsbank.

1971 Nybygg i sentrum[rediger | rediger kilde]

Banken vokser, og det blir for trangt i Søndre gate 15. Et nytt bygg på hjørnet av Søndre gate og Dronningens gate igangsettes. Banken flytter inn i nybygget i desember 1975.

1978 Først i Norge med nytt innskuddstilbud[rediger | rediger kilde]

Forretningsbanken vekker stor oppmerksomhet og utfordrer andre norske banker ved å være først ute i Norge med nytt innskuddstilbud. Dette førte til en betydelig forenkling og bedre rente til innskyterne og fikk varige konsekvenser for norsk bankvesen.

1985 Nytt hovedkontor på Rosten[rediger | rediger kilde]

Banken vokser og står overfor en ny utfordring. Bygget i Søndre gate blir for lite. Banken flytter inn i nytt, moderne hovedkontor på Rosten sommeren 1985.

1987 Landsdekkende bank[rediger | rediger kilde]

Fokus Bank oppstår etter en fusjon mellom Forretningsbanken, Vestlandsbanken, Bøndernes Bank og Buskerudbanken. Banken blir Norges fjerde største forretningsbank og nye utfordringer står i kø – en bankkrise er under oppseiling. Etter hvert kommer også Tromsbanken (1990), Rogalandsbanken (1991) og Samvirkebanken (1993) med, og Fokus Bank blir landsdekkende.

1991 Fokus Bank reddes av staten[rediger | rediger kilde]

Bankkrisen endte med at den norske stat måtte overta som eneeier i de tre største forretningsbankene – deriblant Fokus Bank. Under det statlige eierskapet ble Fokus Bank en distriktsbank. Danmark var det eneste landet som klarte å holde seg utenfor den nordiske bankkrisen i begynnelsen av 1990-årene.

1995 Fokus Bank blir igjen privatisert[rediger | rediger kilde]

Fokus Bank blir igjen privatisert som første bank etter bankkrisen. Aksjesalget er en suksess, og aksjen blir igjen notert på børsen. Fokus Bank står nok en gang på egne ben.

1999 Del av Danske Bank[rediger | rediger kilde]

Internasjonalisering og sterk konkurranse fører til endret eierskap. Fokus Bank blir kjøpt av Danske Bank i 1999. Danske Bank-konsernet ser Norden som sitt hjemmemarked.[3][4]

2006 Ny flyttemelding[rediger | rediger kilde]

Etter over 20 år i utkanten av byen og med mange mindre avdelinger og filialer beslutter Fokus Bank å flytte tilbake til Trondheim sentrum.

2007 Nytt finanshus[rediger | rediger kilde]

Fokus Bank flytter tilbake til Søndre gate 15. Banken kjøper Søndre gate 13 og oppfører et nybygg i Dronningens gate 4. Banken ble tildelt Olavsrosa fra Norsk kulturarv for ombyggingen av lokalene i Søndre gate.[5]

2012 Navneendring[rediger | rediger kilde]

Merkenavnet Danske Bank blir implementert i alle land, inkludert Norge. 15. november byttes Fokus Bank-navnet med Danske Bank.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]