Forbrukslån

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Forbrukslån (forbrukerlån) er et lån man kan få uten å stille sikkerhet i eiendeler. Som regel må man stille sikkerhet i hus, bil, båt eller annen fast eiendom som pant for å få innvilget et lån, mens med et forbrukslån slipper man å stille eiendeler som sikkerhet. Ulempen er at lånet er vesentlig dyrere (har høyere rente) enn et lån hvor man stiller sikkerhet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Forbrukslån er lån uten sikkerhet, med beløp vanligvis fra 1 000 til 600 000 kroner (tall for 2017). Siden bankene tar mye større risiko ved å gi et lån uten sikkerhet, er disse lånene mye dyrere enn vanlige lån. Vanlig effektiv rente varierer fra 6,9 % til 25 % per år, men kan i enkelte tilfeller bli så høy som 40 %.[1] Faktorer som påvirker renten er blant annet betalingshistorikk, alder og økonomisk situasjon. Før innvilgning av lån blir det utført en kredittsjekk, hvor banken ser om søkeren har betalingsanmerkninger og hvor mye personen har tjent de siste årene. I tillegg til dette må en ofte vise fram siste lønnsslipp og selvangivelsen for det forrige året. Hvis lånet blir innvilget så kan søker legitimere og signere digitalt med BankID. Pengene vil da bli utbetalt innen 1-3 virkedager. Bankene er påkrevd å innhente informasjon om hva pengene skal benyttes til jfr. §4 i hvitvaskingloven.[2]

Forbrukslån utgjør 3 prosent av husholdningenes samlede gjeld i Norge.[3] Veksten i forbrukslån var ca 15 % i 2016, opp fra 10 % vekst i 2015 og misligholdet av forbrukslån bidrog til ca 8 % av totalt mislighold av lån, dvs høyere enn gjennomsnittet. Gjennomsnittsveksten av forbrukslån mellom 2005 og 2017 er i Norge på 10,94%. Forbrukslån brukes oftest til forbruksvarer (over 30%) som hvitevarer og andre husholdningsartikler i særdeleshet, samt reise, oppussing, og nedbetaling av annen gjeld.

Personer med betalingsanmerkninger vil i utgangspunktet ikke få innvilget forbrukslån i de fleste norske banker, da bankene ikke er villige til å ta risikoen. NAV har en egen gjeldstelefon som kan gi råd til personer som gjeldsproblemer. De kan også henvise videre til kommunal gjeldsrådgiver. Betalingsanmerkninger slettes fire år etter at den er registrert. Dette fordrer at kreditor ikke gjenopptar saken og tar den til retten eller tvisterådet når fire år har gått. Gjør du opp for deg slettes anmerkningen med en gang, og du har mulighet til å søke om forbrukslån igjen.

I 2017 er det registrert laveste antall betalingsanmerkninger på fire år i Norge, tross gjeldsvekst.[4] Fra januar 2018 ble maksimal nedbetalingstid på forbrukslån senket fra 12 år til 5 år.

Krav til søker[rediger | rediger kilde]

I tillegg til kredittsjekk for å utelukke eventuelle betalingsanmerkninger, har aktørene som tilbyr forbrukslån ofte en rekke andre kriterier som stilles til søkeren. Merk at forskjellene her kan være store. Nedenfor ramses grunnkravene opp, men det er også individuelle forskjeller blant lånegiverne. Aldersgrensen for å få forbrukslån varierer fra tilbyder til tilbyder. De vanligste aldersgrensene er 21 til 23 år, men noen lånetilbydere kan vurdere søkere ned til 18 år. Aldersgrensen for billån og kredittkort er stort sett de samme som forbrukslån, men dette varierer også mellom de ulike tilbyderne.

 • Alder minimum 18 år
 • Norsk statsborger i minst 2 år (ofte krav om 3 år sammenhengende)
 • Årlig bruttolønn må være minst 200 000 NOK
 • Kredittsjekk (ingen betalingsanmerkninger)
 • Selvstending næringsdrivende må ha levert lignet inntekt i minst tre år

Låneformidlere[rediger | rediger kilde]

En låneformidler eller låneagent, utsteder ikke selv lånet, men videreformidler brukernes søknader til sine partnere (banker). En låneformidler er kommersiell og får betalt per søknad eller per innvilget lån fra bankene de samarbeider med. Det koster imidlertid ikke kunden noe ekstra, og ideen er at brukerne skal kunne innhente flere lånetilbud på å sende én søknad som låneformidleren deretter videreformidler.

Skattefradrag[rediger | rediger kilde]

I Norge har alle lånetagere rett til å kreve skattefradrag på alle typer gjeldsutgifter, inklusive renter og gebyrer på forbrukslån, billån, boliglån, lån fra arbeidsgiver, privat långiver og kredittkortgjeld. Sagt med andre ord reduseres den effektive renten med skattefordelen. I beregning av effektiv rente og gjeldsutgifter fra banken hensyntas ikke skattefordelen.

Forbrukslån under debatt i Norge[rediger | rediger kilde]

Forbrukslån har vært i kjapp vekst i Norge de siste årene. Tilveksten i forbrukslån var i 2016 hele 15 %, dette var opp fra 10 % vekst i 2015.[trenger referanse] Forbrukslån vokste dermed med 11,4 % i fjor, og 15 % i 2016. De tre siste årene har det vært tosifret vekst hvert eneste år. Denne veksten har gjort at markedet for forbrukslån i Norge er stort. Ifølge tall fra Finanstilsynet var verdien på markedet 106 milliarder kroner i utgangen av 2017.[5] Forbrukslån har[når?] en total markedsandel i Norge på 3 %, mens lånene står for 8 % av mislighold.[trenger referanse] Veksten i forbrukslån har fått Regjeringen til å prøve å innføre tiltak til å begrense markedsføringen av forbrukslån, og har invitert til om forslag til forskrift om god kredittmarkedsføring.[trenger referanse] Diverse ting er foreslått i høringsforslaget,[hvilket?] blant annet at markedsføring av kreditt ikke skal oppfordre til uansvarlig låneopptak og at markedsføring av kreditt ikke skal fokusere på disse elementene:[trenger referanse]

 • Hvor hurtig kreditten kan gis eller hvor lett tilgjengelig den er
 • Hvor raskt man kan få svar på en kredittsøknad
 • Framheve at terskelen for å få innvilget kreditt er særlig lav
 • Framheve hvor enkel søkeprosessen er

En undersøkelse i regi av Sentio (bestilt av Norsk studentorganisasjon) viser og at 28 % av studenter har finansiert basisutgifter som mat og bolig på forbrukslån og kredittkort.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Forbrukerrådet. «Forbrukslån». 
 2. ^ Lovdata. «Lov om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering mv.». 
 3. ^ Norges Bank (30.01.2017). «Aktuell kommentar - Sterk vekst i forbrukslån» (PDF). Norges Bank. Besøkt 01.02.2017. 
 4. ^ «Laveste antall betalingsanmerkninger på fire år». E24.no. 5. mai 2017. Besøkt 15. mai 2017. 
 5. ^ «Finansielt utsyn - juni 2018» (PDF). Finanstilsynet. Besøkt 5. januar 2019. 
 6. ^ «Studenter tyr til forbrukslån for å dekke utgifter». NTB. 14. mars 2017. Besøkt 20. november 2018. «Undersøkelsen viser at 28 prosent av norske studenter har tatt forbrukslån eller benyttet kredittkort for å betale basisutgifter som mat, bolig og helsetjenester. Undersøkelsen er gjennomført av Sentio på oppdrag fra Norsk studentorganisasjon (NSO) som mener at tallene underbygger kravet om økt studiestøtte.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]