Forbrukslån

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Forbrukslån er et lån man kan få uten å stille sikkerhet i eiendeler. Som regel må man stille sikkerhet i hus, bil, båt eller annen fast eiendom som pant for å få innvilget lånet. Med et forbrukslån slipper man å stille eiendeler som sikkerhet.

Et typisk forbrukslån lar en låne mellom 1 000,- og 500 000,- kroner. Siden bankene tar mye større risiko ved å gi et lån uten sikkerhet, er disse lånene mye dyrere enn vanlige lån. Vanlig effektiv rente varierer fra 6,9% til 25% per år, men kan i enkelte tilfeller bli så høy som 40%.[1] Faktorer som påvirker renten er blant annet betalingshistorikk, alder og økonomisk situasjon.[2] Før innvilgning av lån blir det utført en kredittsjekk, hvor banken ser om søkeren har betalingsanmerkninger og hvor mye personen har tjent de siste årene. I tillegg til dette må en ofte vise fram siste lønnslipp og selvangivelsen for det forrige året. Hvis lånet blir innvilget så kan søker legitimere og signere digitalt med BankID. Pengene vil da bli utbetalt innen 1-3 virkedager. Bankene er påkrevd å innhente informasjon om hva pengene skal benyttes til jfr. §4 i hvitvaskingloven.[3]

Forbrukslån utgjør 3 prosent av husholdningenes samlede gjeld i Norge.[4]

Personer med betalingsanmerkninger vil i utgangspunktet ikke få innvilget forbrukslån i de fleste norske banker, da bankene ikke er villige til å ta risikoen. NAV har en egen gjeldstelefon som kan gi råd til personer som gjeldsproblemer. De kan også henvise videre til kommunal gjeldsrådgiver. Betalingsanmerkninger slettes fire år etter at den er registrert. Dette fordrer at kreditor ikke gjenopptar saken og tar den til retten eller tvisterådet når fire år har gått. Gjør du opp for deg slettes anmerkningen med en gang, og du har mulighet til å søke om forbrukslån igjen.[5]

Krav til søker[rediger | rediger kilde]

I tillegg til kredittsjekk for å utelukke eventuelle betalingsanmerkninger, har aktørene som tilbyr forbrukslån ofte en rekke andre kriterier som stilles til søkeren. [6] Merk at forskjellene her kan være store. Nedenfor ramses grunnkravene opp, men det er også individuelle forskjeller blant lånegiverne.

 • Alder minimum 18 år
 • Norsk statsborger i minst 2 år (ofte krav om tre år sammenhengende)
 • Årlig bruttolønn minimum 200 000 NOK/år
 • Kredittsjekk (ingen betalingsanmerkninger)
 • Selvstending næringsdrivende må ha levert lignet inntekt i minst tre år

Låneformidlere[rediger | rediger kilde]

En låneformidler eller låneagent, utsteder ikke selv lånet, men videreformidler brukernes søknader til sine partnere (banker). En låneformidler er kommersiell og får betalt per søknad eller per innvilget lån fra bankene de samarbeider med. Det koster imidlertid ikke kunden noe ekstra, og ideen er at brukerne skal kunne innhente flere lånetilbud på å sende én søknad som låneformidleren deretter videreformidler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Forbrukerrådet. «Forbrukslån». 
 2. ^ Samlino.no. «4 faktorer som påvirker renten på forbrukslån». 
 3. ^ Lovdata. «Lov om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering mv.». 
 4. ^ Norges Bank (30.01.2017). «Aktuell kommentar - Sterk vekst i forbrukslån». Norges Bank. Besøkt 01.02.2017. 
 5. ^ «Hva er en betalingsanmerkning?». Dinero.no (nb-NO). 17. mai 2016. Besøkt 30. januar 2017. 
 6. ^ «Norsk Kreditt AS». Besøkt 23. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]