UTM-koordinater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Projeksjonsbeltet er stripen i midten der sylinderen ikke sees.

UTM står for Universal Transverse Mercator, og er et system av kartprojeksjoner som sammen med UPS (Universal Polar Stereographic) dekker hele jordkloden. Systemet består av 60 projeksjonssoner slik at hver sone har en bredde på 6°. Sonenes midtmeridian er lagt til 3°, 9°, 15° osv. (øst Greenwich). Mellom 80° syd og 84° nord projiseres disse sonene mot en sylinder som er plassert slik at den danner et belte under sonene. For polkappene brukes en annen projeksjon.

Norge strekker seg fra sone 31 til sone 36. Men til daglig brukes ikke alle sonene:Nesten hele Sør-Norge inkludert det meste av Trøndelag bruker sone 32, Nordland og Troms bruker sone 33 og Finnmark bruker sone 35. Som koordinatsystem som skal gjelde hele landet, brukes sone 33 som vises på flere digitale kart. For å kunne stille inn sitt navigasjonsutstyr til å vise konstant UTM 33, se artikkelen om GPS.

Noen kontinenter inndelte i UTM-soner

geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)