Fjoneferga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
MF «Nissen»
Generell info
SkipstypeBilferge
Flaggstat Norge Porsgrunn
Rederi Nissedal kommune
Kallesignal L M 5973
Tekniske data[a]
Lengde14,39 m [1]
Bredde5,39 m
Dypgående1,02 m
Mannskap1

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

Fjoneferga er en betjent motordrevet kabelferge som krysser et 500 meter bredt sund i Nisser mellom Fjone og Sundsodden. Fergen knytter sammen øst- og vestsiden av Nisser omtrent midtveis langs det ca. 35 km lange vannet. Veien på land er fylkesvei 514, selve fergen er kommunal.[2]

Ruten har vært betjent av forskjellige utgaver av MF «Nissen» fra starten i 1947 og frem til i dag. Dagens ferge er fra 1976. Fergen har flere daglige avganger i perioden mai til oktober. Tirsdager betjenes kun om sommeren. Den frakter ca. 5-6 000 biler årlig. Fjoneferga er Norges minste kabelferge.

Den forrige fjoneferga hadde som ny gått i Haugsjåsund. Den ble i 1976 solgt til Lieng Bulldoserlag i Kviteseid og brukt i forbindelse med veibygging. I januar 1987 ble den satt inn som kabelferge over Straumen mellom Fjågesund og Østenå og omdøpt «Østenå», og gikk i trafikk der frem til Fjågesund bru ble åpnet i 1997. Denne ferga var en ikke-motorisert lekter. I Haugsjåsund ble den sveivet manuelt, mens senere ble den slept av en motorbåt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Internasjonalt målebrev» 12. oktober 1976
  2. ^ Vegvesenets kart

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]