Neustria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Territoriet Neustria oppstod i 511 og utgjorde regionene fra Aquitaine til Den engelske kanal, omtrent hele den nordlige delen av dagens Frankrike med Paris og Soissons som sine viktigste byer. Dermed utgjorde Neustria den vestlige delen av kongedømmet til frankerne under styret til merovinger–dynastiet i fra det 6. til det 8. århundret. Området oppstod da Klodvig I døde i 511, da hans sønner delte riket hans mellom seg.

Stadige delinger av territoriene mellom Klodvigs etterkommere resulterte i mye rivalisering i mer enn to hundre år, noe som holdt Neustria i nesten konstant krigføring med Austrasia, den østlige delen av det frankiske kongedømmet.

Til tross for krigene ble Neustria og Austrasia for en kort tid gjenforent ved noen få anledninger, første gang under Klotar I under hans styre fra 558 til 561. Maktkampen fortsatte med dronning Fredegund av Neustria (enken til kong Chilperik I som styrte fra 566 til 584 og mor til den nye kong Klotar II), som styrte fra 584 til 628, noe som førte til bitter krigføring.

Etter at hans mor døde og ble gravlagt i Saint Denis Basilica i Paris i 597, fortsatte Klotar kampen mot dronning Brunhilda av Austrasia, og triumferte til slutt i 613, da Brunhildas egne tilhengere forrådte den gamle dronningen og overga henne til ham. Klotar holdt Brunhilda på strekkbenk i tre dager før han lenket henne mellom fire hester og rev lemmene fra hverandre. Klotar hersket nå over et forent rike, men bare for en kort tid.

Til slutt førte den pågående generelle krigen under Dagobert I (styrte 628637) til nok en midlertidig gjenforening, men på dette tidspunktet hadde autoriteten til de krigende kongene avtatt til fordel for rikshovmesteren.

Pipin av Herstal, hovmester til kongen i Austrasia, beseiret i 687 de prinsippfaste neustrierne ved Tertry og forente Austrasia og Neustria.

Pipins etterkommere, karolingerne, fortsatte å herske over de to rikene som rikshovmestre. Med pave Stefan IIs velsignelse, avsatte karolingeren Pipin den yngre formelt merovingerne i 751 og tok kontroll over imperiet. Han og hans etterkommere hersket som konger.

Neustria, Austrasia og Burgund ble så forent under én autoritet, og navnene «Neustria» og «Austrasia» forsvant gradvis.

Se også[rediger | rediger kilde]