Gamme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arbeid med høytørke utenfor felles torvgamme i Vestre Jakobselv i Nesseby sogn 1900
En gamme er en enkel jordhytte som er bygd opp rundt et reisverk av stokker, og ofte formet på samme måte som samenes flyttbare lavvo-telt

Gamme (nordsamisk goahti, lules. goahte, pites. gåhte, umes. gåhtie, sørsam. gåetie) er en eldgammel, enkel form for jordhytte. Den har reisverk av trevirke som er dekket med jord og/eller torv. Gammer forbindes i dag først og fremst med samer og kvener, men denne typen bolig har vært benyttet over hele landet, helt siden de første menneskene kom hit og langt opp i historisk tid.

Vanligvis hadde en gamme ett rom, men den kunne også være avdelt i flere rom. Ildstedet var gjerne på gulvet midt i hytta, med røykhull i taket (ljore).

Andre steder i landet enn Finnmark er disse enkle jordhyttene blitt kalt «kjøyte» eller «kote», og de ble i nyere tid hovedsakelig brukt som midlertidige boliger for tømmerhoggere og fangstfolk.

I tidligere tider, men faktisk helt opp til siste krig, bodde folk i deler av Finnmark i gammer. Dette var gjerne litt større gammer ofte med eget rom til husdyra. Rekonstruksjon av en slik bolig- og fjøsgamme kan sees på Mortensnes i Nesseby kommune i Finnmark. Gamma hører til kulturminneområdet på Mortensnes som er bl.a. kjent for sine mange hellegraver og Transteinen (offerstein). Det er Varanger samiske museum som er ansvarlig for området og gamma.

I Finnmark hadde man på statens grunn laget egne regler om tomt til og utforming av gammer. Reglene var nedfelt i jordsalgsbestemmelsene § 17 som var gitt i medhold av jordsalgsloven av 1965.

Verdens lengste gamme ligger ved grensestasjonen i Svanvik i Pasvikdalen i Sør-Varanger. Den ble først bygget i 1921, men ble brent ned under krigen, den ble ikke gjenoppbygd før i 1998.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Lavvo,tradisjonelt samisk telt
  • Tsjum, tradisjonelt, konisk telt hos nentsere i Nordvest-Russland
  • Jaranga, tradisjonelt telt hos visse nomadiske gruper i Sibir og Nord-Russland
  • Hogan, tradisjonell jordhytte hos navajo-indianderne
  • Wigwam (wickiup), kuppelformet hytte hos indianere i Nord-Amerika
  • Jurt, tradisjonelt filttelt hos nomader i Sentral-Asia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Traditional Sami constructions – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons