Gamme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arbeid med høytørke utenfor felles torvgamme i Vestre Jakobselv i Nesseby sogn 1900
En gamme er en enkel jordhytte som er bygd opp rundt et reisverk av stokker, og ofte formet på samme måte som samenes flyttbare lavvo-telt

Gamme eller kåte (nordsamisk goahti, lules. goahte, pites. gåhte, umes. gåhtie, sørsam. gåetie) er en eldgammel, enkel form for jordhytte. Den har reisverk av trevirke som er dekket med jord og/eller torv. Gammer forbindes i dag først og fremst med samer, men denne typen bolig har vært benyttet over hele landet, helt siden de første menneskene kom hit og langt opp i historisk tid.

Vanligvis hadde en gamme ett rom, men den kunne også være avdelt i flere rom. Ildstedet var gjerne på gulvet midt i hytta, med røykhull i taket (ljore).

Både i nordsamiske og sørsamiske områder ble gammer brukt som familieboliger hele eller deler av året helt opp til 1950- og 1960-tallet.

Noen steder fantes større gammer med eget rom til husdyra. Rekonstruksjon av en slik bolig- og fjøsgamme kan sees på Mortensnes i Nesseby kommune i Finnmark. Gamma hører til kulturminneområdet på Mortensnes som er bl.a. kjent for sine mange hellegraver og Transteinen (offerstein). Det er Varanger samiske museum som er ansvarlig for området og gamma.

I Finnmark hadde man på statens grunn laget egne regler om tomt til og utforming av gammer. Reglene var nedfelt i jordsalgsbestemmelsene § 17 som var gitt i medhold av jordsalgsloven av 1965.

Verdens lengste gamme ligger ved grensestasjonen i Svanvik i Pasvikdalen i Sør-Varanger. Den ble først bygget i 1921, men ble brent ned under krigen, den ble ikke gjenoppbygd før i 1998.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Lavvo, tradisjonelt samisk telt
  • Tsjum, tradisjonelt, konisk telt hos nenetsere i Nordvest-Russland
  • Jaranga, tradisjonelt telt hos visse nomadiske gruper i Sibir og Nord-Russland
  • Hogan, tradisjonell jordhytte hos navahoer
  • Wigwam (wickiup), kuppelformet hytte hos indianere i Nord-Amerika
  • Jurt, tradisjonelt filttelt hos nomader i Sentral-Asia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata