Hopp til innhold

Monumentalkunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vera Mukhinas 24 meter høye monumentale stålskulptur «Arbeider og kolkhoskvinne» («Arbeideren og kolletivarbeidersken») ble laget til den sovjetiske paviljongen under Verdensutstillingen i Paris i 1937.

Monumentalkunst er kunstverk som ved sin størrelse eller plassering er tilpasset et byggverk, innvendig eller utvendig. Begrepet kan også omfatte kunstverk som ved sin størrelse gir en storslått virkning, uten å være tilknyttet et byggverk. Monumentalkunst finner en oftest i det offentlige rom. Ordet er dannet ved en sammenslåing av monument og kunst.

Typer og historikk

[rediger | rediger kilde]

Avhengig av kunstformen kan monumentalkunst videre karakteriseres for eksempel som monumentalmaleri, monumentalfrise, monumentalskulptur eller monumentalteppe.

Eksempler på monumentalkunst er freskomaleri, muralmaleri og mosaikk. Presidentbystene i Mount Rushmore er et eksempel uten tilknytning til bygninger.

Monumentalkunst har vært brukt i alle historiske perioder, ofte for å uttrykke styrke og makt. Makthavere kan ha et ønske om å symbolisere egen styrke, men monumentalkunst kan også brukes for å vise storhet til en guddom eller en guddommelig representant. Helleristninger er en form for monumentalkunst med religiøs tilknytning.

I første del av det nittende århundre spilte monumentalmaleriet en viktig rolle i norsk kunst. Kunsten ble sett på som en samfunnsbyggende faktor som måtte ut til folket. Dekorasjon av offentlige bygninger var en del av det moderne samfunn. Edvard Munch, Axel Revold, Alf Rolfsen, Henrik Sørensen og Per Krohg var alle malere som bidro med store veggmalerier. Else Hagen (1914-2010) er kjent for store mosaikkbilder i offentlige bygninger, blant annet i Stortingets trappehall.

Eksempler på monumentalkunst (maleri og skulptur)

[rediger | rediger kilde]
Edvard Munchs «Solen» fra 1911 er sentralverket i hans monumentale malerier til Universitetets aula i Oslo.

Utenlandske

[rediger | rediger kilde]
Høydesammenlikning av «Spring Temple Buddha» (Kina, 1997–2008, 128 m), «Frihetsgudinnen» (New York, 1886, 93 m), «Moderlandet kaller» (Volgograd, 1959–1967, 85 m), «Kristusstatuen i Rio de Janeiro» (1931, 39.6 m) og «Michelangelos David-statue» (Firenze, 1501–1504, 5,17 m).

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Knut Berg, red. (1981). Norges kunsthistorie. 6 Mellomkrigstid. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag. ISBN 82-05-12270-9. 
Autoritetsdata