Vigelandsanlegget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°55′38,676″N 10°41′59,680″Ø

Den sentrale delen av Frognerparken I Oslo med Frognerdammen og Vigelandsanlegget, Gustav Vigelands utendørs skulptursamling, i midten.

Vigelandsanlegget, opprinnelig kalt Tørtberg-anlegget,[1] er skulpturanlegget i Frognerparken i Oslo. Skulptursamlingen har fått navn etter kunstneren som har modellert den, Gustav Vigeland, fra 1920-årene til sin død i 1943. Vigelandsanlegget er en av Oslos – og Norges – mest besøkte attraksjoner med over en million besøkende hvert år.[2][3]

Vigelandsanlegget ble, som en del av Frognerparken, vedtatt fredet av Riksantikvaren etter kulturminneloven 13. februar 2009, som første parkanlegg i Norge, under navnet «Frognerparken og Vigelandsanlegget».[4][5]

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Den monumentale inngangen til aksen med skulpturanlegget
Den drøyt 17 meter høye «Monolitten» er et av de sentrale verkene i Vigelandsanlegget og står på anleggets høyeste punkt. Den består av 121 figurer.
Utsyn over anlegget fra monolittplatået mot fontenen, broa med barneplassen og hovedportalen inn i parken.
Broa i Vigelandsanlegget
Noen av skulpturene på broa

Vigelandsanlegget omfatter 320 mål i Frognerparken og inneholder tilsammen 214 skulpturer, og tretten smijernsporter, to bronsedører på portstuene og to vindfløyer som skal regnet med. Alle skulpturer er modellert av Vigeland, og parken er opparbeidet etter hans tegninger. Parken er 850 meter lang, og skulpturene er gruppert i fem større enheter: Hovedportalen, Broen med barneplassen, Fontenen, Monolittplatået og Livshjulet.

Skulpturanlegget inneholder det meste av kunstnerens produksjon. Skulpturene er i bronse, granitt og smijern. Parken inneholder nærmere 600 figurer. Kunstneren modellerte selv alle skulpturene i full størrelse, mens hogging i granitt og støping i bronse ble utført av dyktige håndverkere. Arbeidet med parken strakte seg over mange tiår og den stod først ferdig rundt 1950. Oslo kommune bar de største kostnadene, men det var også flere privatpersoner som bidro med tilskudd.

Navn[rediger | rediger kilde]

Hele parkens offisielle navn er Frognerparken,[6] men skulpturanlegget i midten – kalt Vigelandsanlegget – blir noen ganger feilaktig omtalt som «Vigelandsparken»,[7] et navn som ikke har noen offisiell status.[6] Navnet Vigelandsanlegget refererer bare til skulptursamlingen og det tilhørende anlegget og ikke selve parkarealet. Hele Frognerparken med Vigelandsanlegget ble vedtatt fredet av Riksantikvaren etter kulturminneloven 13. februar 2009 under navnet «Frognerparken og Vigelandsanlegget».[4]

Det er hovedsakelig turister som feilaktig bruker navnet «Vigelandsparken»; i Oslo og spesielt lokalt på Frogner er hele parken bare kjent som Frognerparken.[7] Navnet brukes også av Vigeland museum i sin turistrettede kommunikasjon, selv om navnet ikke har noen offisiell status,[8], og trikkeholdeplassen på Frognerlinjen ved parkporten er skiltet med dette navnet. Dette hevdes å være i strid med stadnamnlova og er omstridt.[9]

Skulpturanlegget ble opprinnelig kalt Tørtberg-anlegget, ettersom Tørtberg er navnet på høyden i Frognerparken der bl.a. skulpturen «Monolitten» står i dag, og på en tidligere husmannsplass under Frogner Hovedgård som lå på dette stedet.[10]

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Frognerparken og Vigelandsanlegget er et kulturminne og har nummer 127174 i Riksantikvarens kulturminnebase.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tørtberg er en tidligere husmannsplass under Frogner Hovedgård i dagens Frognerparken. Den lå på høyden der skulpturen «Monolitten» står i dag.
  2. ^ «Fra fontene på Eidsvolls plass til skulpturpark på Frogner». Oslo kommuneOslo byarkiv. 15. august 2005. Besøkt 27. desember 2013. 
  3. ^ «Redd for misbruk av Gustav Vigelands kunst». NRK Østlandssendingen. 16. desember 2013. Besøkt 27. desember 2013. «Mest kjent for Vigelandsanlegget på Frogner, som er en av Oslos største turistattraksjoner.» 
  4. ^ a b Frognerparken og Vigelandsanlegget, Kulturminnesøk
  5. ^ Miljøverndepartementet: «Frognerparken fredet» besøkt 13. februar 2009
  6. ^ a b «Frognerparken», i Sentralt stedsnavnregister
  7. ^ a b Einar Solvoll (14.11.2008). «Aften spør for deg». Aftenposten. «Vigelandsparken finnes egentlig ikke! Vigelandsanlegget er en del av Frognerparken, som er det store restarealet av Frogner hovedgård» 
  8. ^ Vigelandsparken
  9. ^ Frognerparkens Venner, 2009, nr. 1
  10. ^ Ingrid Reed Thomsen, «Fra Eidsvolds plass til Tørtberg», i Byen bak slottet : Uranienborg-Majorstuen, 1988

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til