Arbeider og kolkhoskvinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Arbeider og kolkhoskvinne»
(«Arbeideren og kollektivarbeidersken»)
Skulpturgruppa på Det allrussiske utstillingssenter i Moskva Foto: 2015
Skulpturgruppa på Det allrussiske utstillingssenter i Moskva
Basisdata
Andre navn:Рабо́чий и колхо́зница (Rodina-mat zovjot)
Kunstner:Vera Mukhina (1889–1953)
År19351967
TypeKolossalstatue i stål og sosialistisk realisme av industriarbeider og kolkhozarbeiderske med hammer og sigd
Fysiske mål
Høyde24,5 meter
Geografisk plassering
Land:Russland (tidligere Sovjetunionen)
By:Moskva
Commons-logo.svg
 Arbeider og kolkhoskvinne på Commons

«Arbeider og kolkhoskvinne», også kalt «Arbeideren og kollektivarbeidersken» og annet på norsk, (russisk: Рабо́чий и колхо́зница) er en monumentalstatue på messehallen Det allrussiske utstillingssenteret i Moskva. Statuen ble skapt av den sovjetrussiske kunstnerinnen Vera Mukhina (1889–1953) for å krone Sovjetunionens paviljong på verdensutstillingen i Paris i 1937. Statuen forestiller en industriarbeider og en bondekvinne fra en kolkhoz, et sovjetisk kollektivbruk, som sammen holder opp de sovjetiske symbolene hammer og sigd. Skulpturen er et av den sosialistiske realismens mest kjente kunstverk og et ikonisk symbol for Sovjetunionen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Forut for Verdensutstillingen ble det i Sovjetunionen utlyst en konkurranse for den sovjetiske paviljongen. Vinner ble arkitekten Boris Jofan, som tidlig på 1930-tallet hadde tegnet Sovjetenes palass. Hans stramme høye art deco-lignende bygning skulle krones av en statue som symboliserte det sovjetiske folk - industriarbeiderne og kolkhos-bøndene. Det ble også utlyst til konkurranse om dette skulpturen.

Skulpturkonkurransen ble vunnet av Vera Mukhina som hadde presentert en monumental statue i den sosialistiske realismens ånd med influenser fra antikke skulpturer som «Nike fra Samothrake» og «Harmodius og Aristogeiton», samt relieffene «La MarseillaiseTriumfbuen i Paris. Statuegruppen ble først utferdiget som gipsmodell og ble deretter overført til stål i seksti deler som skulle sveises sammen. Det tok bare tre måneder å ferdigstille delene og den 19. mars 1937 ble de transportert til Paris med tog. Den 24,5 meter høye skulpturen stod ferdigmontert og klar ved åpningen den 25. mars. Den sovjetiske paviljongen med sin imponerede skulpturgruppe og den klart høyere tyske paviljongen, prydet med den tyske ørn, stod på hver sin langside av Marsfeltet framfor Eiffeltårnet.

Under transporten tilbake til Moskva ble skulpturen skadet. Den ble reparert i 1939 og plassert på en pidestall i det allrussiske utstillingssenter i Moskva.

«Arbeider og kolkhoskvinne» ble et nasjonalt ikon for Sovjetunionen og har fra 1947 blitt brukt som symbol for det statlige filmselskapet Mosfilm.

Restaurering[rediger | rediger kilde]

I 2003 ble skulpturen demontert for å restaureres. Det var planlagt at den skulle være ferdig i 2005 men på grunn av finansieringsproblem ble den ferdig først i 2009. Skulpturen ble plassert på en spesiallaget i Det allrussiske utstillingssenteret i Moskva og ble innviet 4. desember 2009. Året etter ble det i paviljongen åpnet et museum tilegnet skulpturgruppen og dens historie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]