Minnesmerker over ofre for terrorangrepene 22. juli 2011

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Der er både nasjonale og lokale minnesmerker etter terrorangrepene 22. juli 2011 i Norge.

På Utøya[rediger | rediger kilde]

Utøya er etablert et stillferdig minnested i en glenne i skogen. Her er hengt opp en stor stålring med navnene på de omkomne. I tillegg er deler av Kafébygget bevart og innglassert med navnet "Hegnhuset". Kafébygget er der masseskytingen tok til for alvor og en rekke ungdommer ble drept. Bygget tas i dag bruk som læringssenter og minnested.

Nasjonale minnesteder[rediger | rediger kilde]

Ved åstedene for terrorangrepene 22. juli 2011, i Regjeringskvartalet i Oslo og i Hole kommune i Buskerud, på landsiden som vender mot Utøya i Tyrifjorden, besluttet regjeringen i 2011 at det skal opprettes nasjonale minnesteder som hedrer drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige. De to minnestedene skal stå i sammenheng med hverandre og skal stå ferdig i 2015[1].

Med utgangspunkt i regjeringens beslutning ble det nedsatt et utvalg som skulle legge fram en plan for den kunstneriske utformingen av minnestedene (Kunstplan for minnesteder etter 22. juli) som la fram sin innstilling 11. juni 2013[2].

I ettertid er det oppstått opphetet diskusjon om etableringen av et minnested i Hole på Sørbråten gårds grunn og arbeidet er ikke kommet i gang per høsten 2016.

Lokale minnesmerker[rediger | rediger kilde]

Ofrene for drapene og terrorhandlingene var fra svært mange steder i Norge. En anonym pengegave førte til at det etter udåden i 2011 er reist i alt 53 like minnesmerker 53 steder i Norge. Minnesmerkene er utformet av billedhuggeren Nico Widerberg[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]