Spetsnaz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sovjetiske spesialstyrker etter et oppdrag på grensen mellom Afghanistan og Pakistan under den afghansk-sovjetiske krig i 1988
En Spetsnaz-spesialsoldat

Spetsnaz (russisk: Войска специального назначения (спецназ) – Vojska spetsialnogo naznatsjenija) er russisk fellesbetegnelse på militære spesialstyrker. Utenfor Russland er det imidlertid mer vanlig at ordet henspiller på de russiske spesialstyrkene som opprinnelig ble opprettet av KGB i Sovjetunionen. Styrkenes oppgaver omfatter nå alt fra hemmelige operasjoner, til store offentlige kontraterroraksjoner som den mot gisseldramaet i Beslan.

«Spetsnaz» kan deles inn i to grupper:

  • MVD og Russlands forsvar. MVD er det russiske innenriksdepartementet, og har en egen spesialkommandosentral OSNAZ (russisk: [войска] особого назначения – [vojska] osobogo naznatsjenija, ОСНАЗ, «Spesialformålstropper») Disse kan kun operere innenfor Russlands grenser, og har følgende enheter:
    • «Alfa» (rekognoseringsarbeid)
    • SOBR/OMSN (razziaer og lignende, i tillegg til anti-terrorisme),
    • «Vitjaz» (anti-terrorisme og grensekontroll,
    • «Rus» (anti-terrorisme og nøytralisering av fiendtlige våpenlager).
  • GRU (russisk: Гла́вное Разве́дывательное Управле́ние – Glavnoje Razvedjvatelnoje Upravlenije, «Hovedetterretningsdirektoratet»). GRU Spetsnaz er særlig hemmelige tjenester, og det foreligger få åpne opplysninger om enheten. De har ikke egne uniformer eller merker, og kan blande seg med andre enheter i sitt arbeid, for eksempel med VDV-enheter. Marinen har også en spetsnaz-enhet, «Delfin», denne kan minne om den norske marinejegerkommandoen eller amerikanske DEVGRU.

Struktur[rediger | rediger kilde]

I hvert regiment i Russlands forsvar finnes det en «Spetsnaz»-bataljon, og disse består som regel av et CBRN-kompani, et sambandskompani, to eller tre støtte-kompani og konvensjonelle tropper. Et Spetsnaz-kompani utgjør mellom 100-250 menn. Alle kompanier er trent i vanlig krigføring, slik at også et CBRN-kompani innenfor Spetsnaz, kan operere som «vanlige» Spetsnaz tropper.

Utrustning[rediger | rediger kilde]

En vanlig infanterist er vanligvis utstyrt med en AK-74, PKM eller en Bizon II, avhengig av oppdraget. I tillegg har han vanligvis 2-3 splintgranater og en PMM Makarov i tillegg til eventuelt øvrig utstyr som oppdraget krever. Skarpskyttere er utstyrt med VSS Vintorez og overlevelseskniven NRS-2.