Mesnali

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mesnali
LandNorges flagg Norge
FylkeInnlandet
KommuneRingsaker
Postnummer2610 Mesnali
Areal0,61 km²
Befolkning362[a] (2022)
Bef.tetthet593,4 innb./km²
AnnetFv2, Fv7 og 216
Kart
Mesnali
61°06′05″N 10°41′00″Ø

Mesnali er et tettsted i Ringsaker kommune i Innlandet. Tettstedet har 362[1] innbyggere per 1. januar 2022. Mesnali er ei fjellbygd, vakker natur og nærhet til både by og fjell er kjenetegn på stedet, Mesnali har egen skole, barnehage, butikk og flyplass helt nord i Ringsaker kommune. Nabobygdene er Lismarka og Sjusjøen, som er et av Norges største hytteområder. Nærmeste by er Lillehammer, som ligger cirka 13 kilometer unna.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Sør-Mesna og Nord-Mesna er to innsjøer som ligger i Mesnali. Begge har avrenning til Mesnaelva. Til sammen har de en omkrets på ca. 40 kilometer, og et areal på 13 km², noe som gjør det til den største innsjøen i Ringsaker og blant de 15 største innsjøene i Hedmark.

Stedet var før et hvilested for folk som skulle over fjellet, og gjennom årene har flere institusjoner og leirsteder slått seg ned her. De to mest kjente er Montebello-senteret og Camp Sjusjøen (tidligere Mesnali Leirsted). Tyrilistiftelsen har også sitt utspring fra bygda, starten på stiftelsen var Tyrilitunet i Mesnali. Mesnali Kirke, bygd i 1933 er en vakker laftet kirke i gudbrandsdalsstil. Nobelprisvinner i litteratur, Sigrid Undset er gravlagt ved denne kirken.

På tettstedet finner man flere næringsdrivende, både selvstendige og ulike bedrifter, nærheten til arbeid på fjellet er en av grunnene til dette. Tettstedet har vært og er spesielt i forhold til næring og handel. Gjennom årene har det vært flere snekkerverksteder, i dag (2020) er det to snekkerverksteder her. Kvernengen snekkerverksted har spesialisert seg på kjøkken og skap. Messenlien snekkerverksted er landskjent for sine fine og solide stoler og bord.

Friluftsliv er det mange muligheter for, både sommer og vinter. Milevis med skiløyper vinterstid, sykkelstier og turstier sommerstid. To vann med fine badeplasser sommerstid, mulighet for fisking og padling.

Tettstedet har butikk, bensinstasjon, barnehage og skole. Skolen er godt vedlikeholdt med et flott uteområde både sommer og vinter. Skolen er fådelt med uteskole en dag i uken. Det er et levende tettsted med ulike arrangementer og opplevelser gjennom året. Et av de større arrangementene i nyere tid er Birkebeinerspelet som samler 4000 mennesker hver vinter. Her opplever man, i kulisser utendørs, birkebeinerenes ferd mot Nidaros med Håkon Håkonsson.

Montebello-senteret er et landsdekkende rehabiliteringssenter med ukeslange kurs for personer som har/har hatt kreft, og deres pårørende/nærstående. Det er det eneste senteret i hele Norge som tilbyr kurs til pårørende. Senteret har siden det ble åpnet i 1990 hatt over 30 000 personer på kurs der.

Når det gjelder bygget sto det ferdig i 1898, men det var ikke før i 1990 det ble åpnet som senter. Boflaten var i 2008 på 3600 m², fordelt på 3 etasjer. Men i 2009 sto to nye ferdigbygg ferdig. Nå består bygget av ca. 100 soverom, basseng, flere grupperom, treningskjøkken for kursdeltakerne, og ikke minst, et helt nytt aktivitetsbygg med gymsaler og treningsanlegg.

Camp Sjusjøen er et leirsted med en internasjonal leirskole i sentrum av Mesnali, der barn og voksne fra hele landet og bl.a. Danmark og Tyskland kommer. Opprinnelig var dette 2 gårdsbruk, "Nedre Vangen" og "Øvre Vangen". Det består i dag av flere større bygg, hovedbygget; "Vangen", inneholder møtesal, peisestue, matsal og kontorer. 2 store hus med 39 og 44 sengeplasser. Flere mindre hytter og leiligheter. Noen av husene har lokale navn som "Snørvillen" og "Lunkefjell", andre bygg har internasjonale navn som "Madagaskar", "Sør-Afrika" og "Japan". Eier av stedet er NMS, Det norske misjonsselskap. Det kommer hvert år flere tusen personer hit. Blant annet lokale ungdommer på sommerleirer o.l. og konfirmanter hovedsakelig fra Hedmark, Oppland, Østfold, Akershus, Oslo og Trøndelag. Stedet har også en mindre campingplass med oppstilling for både bobil og caravan.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]