Melbu hovedgård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Melbu hovedgård
LandNorges flagg Norge
Kart
Melbu hovedgård
68°30′18″N 14°48′04″Ø
Melbu hovedgård i 1930-årene

Melbu hovedgård (egentlig Melbo hovedgård) ligger på Melbu i Vesterålen. Gården består av fire bygninger som ble reist på 1800-tallet: Hovedbygning/bolig, tjenerbolig, stabbur og vognhus. Alle bygningene er tilbakeført til det uttrykket de hadde omkring 1900. Hovedbygningen er restaurert innvendig.

En storslått hage foran hovedbygningen er også restaurert. Vest for hovedgården ligger et vidt parkanlegg på 25 mål som delvis er satt i stand og gjort tilgjengelig for allmennheten ved anleggelse av stier og broer. Melbu hovedgård utgjør i dag kjernen av Vesterålsmuseet på Melbu.

Melbu hovedgård opphørte å fungere som bolig omkring 1930, en tid etter at eieren Christian Frederiksen avgikk ved døden. Frem til 1970-tallet hadde bygningene ulike funksjoner, før det ble overtatt til museumsformål.

Det er lagt ned en betydelig innsats i å rekonstruere og tilbakeføre hovedbygningen slik den var mellom 1890 og 1920. Hovedbygningen ved Melbu hovedgård er i dag tilrettelagt for arkitektonisk og lokalhistorisk omvisning. Hovedbygningen benyttes også til kulturelle arrangementer, møter, kurs og konserter. Deler av stabburet er også åpent for publikum. Tjenerboligen huser i dag museets kontor og fotoarkiv. Vognhuset har funksjon som verksted og lager.