Neptun sildoljefabrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Neptun sildoljefabrikk
Neptun fotoAnkeLoskaRACC4.0.jpg
Nepturn sildoljefabrikk på Melbu.
Foto: Anke Loska / Riksantikvaren
Land NorgeRediger på Wikidata
Kart

Neptun sildeoljefabrikk
68°29′43″N 14°48′27″Ø
Neptun sildeoljefabrikk er et anlegg som ruver i landskapet. Fabrikken ligger på Svinøya utenfor havna i tettstedet Melbu.

Neptun sildoljefabrikk er et kulturminneMelbu i Vesterålen.

Fabrikken ble satt i drift år 1910. Lenge var produksjonen basert på sild. Da det ikke lenger var tilgang på sild som råstoff ble det satset på lodde. I 1980-åra sviktet også tilgangen på dette råstoffet, slik at fabrikken ble nedlagt i 1986. Alt utstyr ble solgt til Marokko.

Sildoljefabrikken er et industrielt kulturminne. På 1900-tallet var det mange fabrikker av denne type i fiskeri-Norge, og få er bevart. Mange av dem ble, som Neptun, satt i drift på begynnelsen av århundret, og nedlagt i 1980-årene. Neptun sildeoljefabrikk står på Riksantikvarens liste over prioriterte tekniske og industrielle kulturminner. Denne lista omfatter ti anlegg av ulike typer, og er basrt på et omfattende registreringsarbeid. Av bevarte sildeoljefabrikker ble det satset på vern av fabrikken på Svinøya i Melbu. I 2019 foreslo Riksantikvaren å frede fabrikken som kulturminne.[1]

Fra 1991 er bygningene forvaltet og formidlet som en del av Norsk Fiskeindustrimuseum som ble opprettet våren 1991. Norsk fiskeindustrimuseum er landsdekkende på sitt fagområde og har en nasjonal funksjon.

På nettstedet www.industrimuseum.no presenteres Neptun sildeoljefabrikk som ett av ti industrianlegg som i dag er museer.

Neptun sildeoljefabrikk står som et kontrastfylt møte mellom natur og kultur og er et ruvende vitnesbyrd om et spennende stykke norsk og nordnorsk industrihistorie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]