Hopp til innhold

Hadselfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Melbu og Hadselfjorden

Hadselfjorden i Vesterålen skiller Hadseløya i nordvest fra Austvågøya i sør og Hinnøya i øst. I nordøst går Hadselfjorden over i Sortlandssundet, som skiller Langøya og Hinnøya. Sørøst for Hadselfjorden skiller Raftsundet Austvågøya og Hinnøya.[1]

Mellom Melbu og Fiskebøl går det ferge over Hadselfjorden. Tidligere gikk det også ferge mellom Stokmarknes og Kaljord på Hinnøya.

Da Lofotens fastlandsforbindelse Lofast ble planlagt ville mange i Hadsel ha undersjøisk tunnel mellom Hadseløya og Austvågøya. Men det ble i stedet bestemt å bygge Lofotens fastlandsforbindelse mot Raftsundet og Gullesfjordbotn i Kvæfjord. Blant argumentene for ikke å bygge tunnel under Hadselfjorden var at en slik tunnel ville bli lang (ca. 8 kilometer) og relativt dyp, og at det er en viss jordskjelvaktivitet i området. Det er fremdeles en mulighet for at Hadselfjordtunnelen vil bli bygd, men det er svært usikkert om det faktisk vil skje.

Det var ventet at det ville bli færre fergeavganger over Hadselfjorden da Lofotens fastlandsforbindelse åpnet, men at ferga ikke vil bli nedlagt. I de senere år har trafikken med ferge over Hadselfjorden hatt en positiv utvikling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hadselfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk