Mary Jane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hamp til marijuana
Klassiske Mary Jane sko
Mary
Betydning:ukjent
Opprinnelse:arameisk Miriam
Navnedag:15. august (Norge)
Utbredelse
Mye brukt i:USA USA
Popularitet i Norge (2012)
Mary:4601 kvinner. Rangert som nr. 130.
Se også:
Artikler som starter med:Mary
Jane
Uttale:dʒeɪn, ²jɑːnə
Betydning:«Gud er nådig»
Navnedag:21. juli (Norge)
Navnedag:3. mai (Sverige)
Utbredelse
Mye brukt i:USA USA
Popularitet i Norge (2012)
Jane:2387 kvinner. Rangert som nr. 225.
Se også:
Artikler som starter med:Jane

Mary Jane er en navnekombinasjon av Mary og Jane som er brukt i utallige sammenhenger. Mary er en engelsk form av kvinnenavnet Maria, mens Jane er et kvinnenavn som stammer fra mannsnavnet Johannes.

I den moderne populærkulturen har navnet Mary Jane som regel en av to ganske så motsatte betydninger.

Slanguttrykk: Den ene betydningen er et amerikansk slanguttrykk for det narkotiske stoffet marijuana, som igjen er en slags oversettelse fra det engelske navnet.

Skotype: Den andre betydningen av navnet Mary Jane er mer tradisjonell og uskyldig. Mary Jane er også navnet på en klassisk skotype som stammer fra renessansen som videre gjennom århundrene ble bekledd av velstående menn i høytidelige selskaper. Dette er kanskje ikke så uskyldig, men fra 1800-tallet er skoene mest lagd som barnesko og festet over foten med en enkel beltereim. Disse skoene ble som oftest bekledd av små piker med lange strømper eller bukser under vide skjørt, et motiv som er brukt i mange sammenhenger og som en slags beskrivelse av renhet og uskyld.

Sukkertøy: Mary Jane er også et sukkertøy fra 1914, som nå lages av den amerikanske sukkertøyprodusenten Necco. Det er pakket inn enkeltvis i mindre enheter, og godteripapiret har det velkjente motivet av en ung pike med Mary Jane-sko.

Kjente personer med navnet[rediger | rediger kilde]

Tegneseriefigurer[rediger | rediger kilde]

Musikk[rediger | rediger kilde]

 • «Mary Jane» er en blues-sang som ble og sunget av Janis Joplin. Det er uvisst hvor gammel sangen er, men en tradisjonell lokal bar-versjon ble innspilt i San Francisco i 1965 med Dick Oxtot Jazz Band og ble utgitt på et samlealbum først ti år senere. Sangtittelen hentyder til slanguttrykket for marijuana: ...I spend my money all on Mary Jane.
 • «What's the New Mary Jane» er en psykedelisk sang av The Beatles. Sangen ble, som de aller fleste sangene til The Beatles, kreditert Lennon/McCartney, men denne ble skrevet og sunget av John Lennon. Den ble innspilt i 1968 med John Lennon (sang og piano), George Harrison (sang og kassegitar), Yoko Ono med hennes karakteristiske skrik, og The Beatles' personlige assistent Mal Evans som ristet på en bjelle. Alle bidro også med avantgardiske lydeffekter for å få til et klangbildet som tydeligvis er inspirert av det som sangtittelen hentyder til, nemlig slanguttrykket på marijuana. Sangen ble ikke utgitt før 28 år senere, på deres samlealbum Anthology 3 i 1996.
 • «Mary Jane» er en sang av Alanis Morissette på hennes album Jagged Little Pill (1995), hvor hun henvender seg som fra en erfaren, voksen person (henne selv) til den unge piken med Mary Jane-skoene og skjørtet (også henne selv i en tidligere tid som ung og uerfaren).
 • «Mary Jane» er en sang av Tori Amos på hennes album Abnormally Attracted to Sin (2009)
 • «Mary Jane» er en sang av Megadeth på deres album So Far, So Good... So What! (1988).
 • «Mary Jane» er en sang av Rick James på albumet Come Get It!.
 • Mary Jane Girls var et amerikansk jenteband på 1980-tallet med støtte fra Rick James.
 • «Mary Jane (All Night Long)» er en sang av Mary J. Blige. Sangen har samplinger fra sangene «All Night Long» av det nevnte jentebandet Mary Jane Girls og «Mary Jane» av nevnte Rick James.
 • Mary Jane and Winston Young var en kanadisk folkemusikk-duo fra Toronto, Ontario, Canada på slutten av 1950-tallet og begynnelsen av 1960-tallet som også spilte sammen med andre kanadiere, blant annet Joni Mitchell (1943–) i sine yngre år og som lot seg inspirere av duoen.

Diverse[rediger | rediger kilde]

 • Mary Jane er en alkoholholdig drikk (cocktail), sannsynligvis med opprinnelse fra slanguttrykket.
 • Mary Jane er en amerikansk kullsyreholdig, alkoholfri leskedrikk (brus) med ekstrakt fra roten til planten kava fra Stillehavet. Den har en beroligende, anti-energisk effekt, men inneholder ikke ingredienser fra marijuana, som man skulle tro ut fra navnet.
 • Mary Jane Trail er en del av det store skianlegget Winter Park Ski Resort i Colorado i USA.
 • Mary Jane Thurston State Park er en nasjonalpark i Ohio i USA, oppkalt etter og grunnlagt (1968) av en lærer med samme navn.
 • Mary Jane's Mishap (eller Don't Fool with the Paraffin) er en britisk kortfilm (stumfilm) fra 1903.
 • Mary Jane Colter-bygningene er fire bygninger i Grand Canyon av arkitekten Mary Elisabeth Jane Colter. Hun tilpasset bygningene til det særegne landskapet.
 • «Mary Jane» er også et dikt av Patti Smith fra hennes bok Seventh Heaven (1972).