Richard Outcault

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Richard Outcault
Richard Felton Outcault.jpg
Født14. januar 1863
Lancaster
Død25. september 1928 (65 år)
Flushing
GravlagtForest Lawn Memorial Park
Beskjeftigelse Tegneserieskaper, maler
NasjonalitetUSA

Den amerikanske tegneren Richard Felton Outcault (1863–1923) ble særlig kjent for The Yellow Kid og Buster Brown, noen av verdens første tegneserier.

Richard Felton Outcault (født 14. januar 1863 i Lancashire i Ohio i USA, død 25. september 1928 i Flushing i New York) var en amerikansk tegneserieskaper, illustratør og maler. Outcault startet tegneserien om The Yellow Kid, og blir av mange sett på som oppfinneren av moderne tegneserier.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Richard Outcault var sønn av Catherine Davis and Jesse P. Outcalt — stavet uten den u som deres sønn senere la til. Han stiderte ved McMicken Universitys designfakultet i Cincinnati fra 1878 til 1881.

Etter studiene arbeidet han med kommersiell maling[1] for Hall Safe and Lock Company.[2]

Tegneseriearbeid[rediger | rediger kilde]

Outcault begynte sin tegneseriekarriere som oppfinneren Thomas Edisons tekniske tegner og som avistegner for magasinene Judge og Life, men begynte senere i Joseph Pulitzers New York World. Pulitzer brukte Outcaults tegneserier med en eksperimentell fargesammensetning, ved å bruke en enruters fargetegneserie på forsiden, som ble kalt Hogan's Alley og viste en scene fra en fiktiv slum. En av seriens figurer, The Yellow Kid, ga navn til begrepet «yellow journalism». Hogan's Alley ble trykket for første gang den 5. mai 1895. Den gule fargen ble plukket ut fordi den var vanskelig å trykke på denne tiden.

I oktober 1896 hoppet Outcault over til William Randolph Hearsts New York Journal. Det endte i rettssak hvor navnet «Hogan's Alley» gikk til World og «The Yellow Kid» gikk til Journal.

I 1902 lanserte Outcault tegneseriefiguren Buster Brown, en rampegutt kledd omtrent som Little Lord Fauntleroy, og Tige, hunden hans. Serien ble meget populær, og Outcault lisensierte navnet for å selge Buster Brown shoes og mange andre handelsvarer.

I Journal begynte Outcault å eksperimentere med flere tegneserieruter og snakkebobler. Selv om han ikke var den første til å bruke slike virkemidler, satte hans bruk av disse standarden for senere serieskapere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]